Közélet

Váratlanul Ukrajnába látogatott Anthony Blinken

Miközben az ukrán ellentámadás első sikereiről érkeznek a hírek, az Egyesült Államok további támogatást ígért Kijevnek.

Kijevbe látogatott csütörtökön Anthony Blinken amerikai külügyminiszter, ahol többek között ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával egyeztetett, de meglátogatott egy gyerekkórházat és találkozott Patronnal, az ukrán hadsereget több mint 200 akna megtalálásával segítő Jack Russell terrierrel is.

US' Secretary of State Antony Blinken (C) holds landmine sniffer dog, Jack Russell Terrier Patron during his visit at a children's hospital in Kyiv on September 8, 2022. - Secretary of State Antony Blinken on August 8, 2022, made a surprise trip to Kyiv as the United States unveiled nearly $2.7 billion in new military support to Ukraine and neighbours to face Russia.
Fotó: Genya Savilov / AFP

Az előre be nem jelentett út a politikus harmadik ukrajnai látogatása a háború kezdete óta, és az ötödik, mióta a külügyminiszteri tisztséget betölti. Az amerikai külügyminisztérium egy tisztviselője szerint az Egyesült Államok újabb 2 milliárd dollárnyi katonai segélyt kíván nyújtani, ám ezúttal nem csupán Ukrajnának, de 18 szomszédos országnak is, melyek között NATO-tagállamok is vannak.

Ugyancsak csütörtökön a Németországban tartózkodó amerikai hadügyminiszter, Lloyd Austin pedig 

egy újabb, 675 millió dolláros fegyverszállítmányt jelentett be Ukrajna számára, melyben további HIMARS-ok is lesznek, 

így az orosz invázió kezdete óta már 13,5 milliárd dollárra hízott az amerikaiak által Kijevnek nyújtott biztonsági támogatás.

A múlt héten pedig arra kérte a Fehér Ház a törvényhozást, hogy adja áldását a 2023 első negyedévében Ukrajnának szánt 11,7 milliárd dolláros biztonsági és gazdasági csomagra, miután Biden májusban már aláírt egy 40 milliárd dollár értékű támogatást az invázió ellen küzdő ország számára – írja a Bloomberg.

Csütörtökön az amerikai elnök a G7, a és az EU vezetőivel tárgyal a következő lépésekről Kijev támogatása kérdésében, miután az ukrán haderő tetemes méretű területet szabadított fel a múlt hónap végén megkezdett ellentámadás keretében.

 

Dmitro Kuleba fegyverszállítás orosz-ukrán háború Lloyd Austin Anthony Blinken
Kapcsolódó cikkek