Magyar kutatók olyan természetes eredetű, erős antivirális hatással bíró vegyületre bukkantak, amely hatékony lehet a SARS-CoV-2 okozta megbetegedés ellen. A találmány hazai és nemzetközi szabadalmaztatása, valamint hasznosítási lehetőségeinek feltérképezése már megkezdődött. A kutatás eredményeiről az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) számoltak be a vizsgálatban együttműködő intézmények munkatársai.

Graphs,Representing,The,Stock,Market,Crash,Caused,By,The,Coronavirus
Fotó: Shutterstock

Bősze Szilvia, az ELKH-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoportjának munkatársa felidézte, hogy már évek óta együtt dolgoznak az ELTE Biológiai Intézet és a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársaival, aminek során a baktériumok ellen keresnek hatékony szereket. 

Amikor feltűnt koronavírus, úgy gondolták, hogy közösen találhatnak olyan vegyületet, ami hatékony lehet a korokozó ellen is.

Boldizsár Imre, az ELTE TTK Biológiai Intézet munkatársa emlékeztetett arra, hogy jelenleg a gyógyszerpiacon található hatóanyagok jelentős része természetes hatóanyagokon alapul. A gombák gazdagok olyan anyagokban, amiknek biológiai hatásuk van, így a kutatócsoport növényi és gombaanyagokat vizsgált. Olyan endofiton gombákat kerestek, amelyek talajban élnek és fenntarthatók izolátumként.

Horváti az ELKH-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoport munkatársa szerint fontos szempont volt, hogy olyan hatóanyagot találjanak, ami nem toxikus a gazdasejtre. Végül több tucat anyag vizsgálata után bukkantak rá egy ilyen vegyületre. A kutatók tájékoztatása szerint a következő lépés az, hogy állatokon teszteljék a hatásos vegyületet. A vizsgálatokat a tervek szerint hörcsögökön végzik majd el, mert ezek a rágcsálók sokkal érzékenyebb a koronavírusra, mint az egerek. 

Ezután következhetnek a fázisvizsgálatok az akkreditált klinikai független szervezeteknél, és hat-tíz év múlva lehet gyógyszer a találmányból.

Kiemelték, hogy nagy előnye a felfedezett vegyületnek, hogy a jelenlegi vizsgálatok szerint nem befolyásolja a hatékonyságát a mutációk megjelenése. Nemcsak egy variánsra, hanem többféle variánsra is hatékony, vagyis variánsfüggetlen.

Ezek a gombák a természetben még soha nem találkoztak ezzel a vírussal, ezért előfordulhat egy olyan szerencsés helyzet, hogy egyáltalán nem alakul ki rezisztencia

 - magyarázta Kovács M. Gábor, az ELTE TTK Biológiai Intézet munkatársa. Jelenleg a felfedezés szabadalmi eljárása folyik, amelynek február elején lesz eredménye. A kutatók úgy vélik, jó esélyük van a nemzetközi szabadalomra. A kutatók elmondták, hogy szeretnék tovább folytatni a közös munkát. Jelenleg azt vizsgálják, hogy további vírusokra hogyan hat ez a vegyület.

Négyszázezer új koronavírus-fertőzöttet találtak világszerte 

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem magyar idő szerint kedd reggeli adatai alapján világszerte 628 056 171 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 579 676. Egy nappal korábban 627 626 642 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma pedig 6 578 368 volt