Üdvözölte Rishi Sunak miniszterelnöki kinevezését kedden Michael O’Leary Ryanair-főnök, mondván, a kormány Brexit-párti része is távozik. A cégvezető egyúttal szorgalmazta szabadkereskedelmi megállapodás létrehozását Nagy-Britannia és az között.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

O’Leary továbbá örömét fejezte ki, hogy a kormányzás ismét a felnőttek kezébe került, miközben a kormány korábbi vezetőit, Boris Johnsont és Liz Trusst őrülteknek nevezte. Hozzátette, elfogadják a kilépést az unióból, ez megtörtént, ám 

egy kereskedelmi megállapodásra azért mégis szükség lenne, tekintve, hogy továbbra is Európa a britek legnagyobb kereskedelmi partnere.

A szabadszájú, a magyar kormánnyal is vitába szálló üzletember a múlt héten Nagy-Britannia gazdasági helyzetét karambolhoz hasonlította, amelyet az unióból való kilépés okozott, és reményét fejezte ki, hogy Sunak – aki egyébként maga is a kilépés mellett érvelt az erről szóló népszavazás előtt – első dolga lesz miniszterelnökként visszalépni a szabadkereskedelmi egyezménybe – írja a Reuters.

Sunak, aki két hónapon belül a harmadik brit miniszterelnök, kedden azt ígérte, hogy helyreállítja a brit politikába vetett bizalmat, és az emberek érdekeit fogja előtérbe helyezni. Azonban nem lesz egyszerű dolga, hiszen egy gazdasági válság idején kapja meg a kormányzás lehetőségét, miközben a pártját belharcok sújtják, és az ország is mélyen megosztott.

Noha Nagy-Britannia és Európa is súlyos megélhetési válsággal néz szembe, az ír O’Leary szerint ez az ő cégének mégis jó, az emberek ugyanis nem mondanak le a repülésről, és szívesebben választják a Ryanairhez hasonló olcsóbb légitársaságokat.

Egy recesszióban az emberek árérzékenyebbek lesznek. A Lidlben és az Aldiban vásárolnak, többet költenek bútorra az IKEA-ban, és ha repülni akarnak, a Ryanairrel repülnek

– állította a cégvezető, aki elmondta, arra számított, hogy a foglalások száma augusztus után mérséklődik, ám azok kifejezetten magasan maradtak az őszi hónapokban is. A Ryanair gépein szeptemberben 15,9 millióan utaztak, ez a légitársaság valaha volt harmadik legforgalmasabb hónapja, és 13 százalékkal többen választották őket, mint a pandémia előtt.