Nagy-Britannia új miniszterelnöke, Rishi Sunak többszörösen is beírta magát a brit történelemkönyvekbe azzal, hogy átvette a kormányfői széket Liz Trusstól. Sunak 42 évesen lépett hivatalba, ezzel az eddigi legfiatalabb kormányfője az országnak, illetve ő az első indiai származású miniszterelnök. Egy harmadik rekordja, hogy ő lett a Downing Street valaha volt leggazdagabb lakója – írta meg CNBC.

Rishi Sunak Visits Cluny Castle Ahead Of Perth Hustings INVERURIE, SCOTLAND - AUGUST 16: Former Chancellor of the Exchequer Rishi Sunak speaks during a visit to Cluny Castle in Inverurie during a campaign visit on August 16, 2022 in Inverurie, Scotland. Foreign Secretary, Liz Truss and former Chancellor Rishi Sunak are vying to become the new leader of the Conservative Party and the UK's next Prime Minister. (Photo by Jane Barlow - Pool/Getty Images)
Fotó: Getty Images

Rishi Sunak vagyona a becslések szerint a kétszerese III. Károly királyénak.

Sunak hétfőn vette át Truss helyét a Nagy-Britanniát kormányzó Konzervatív Párt élén. Korábban a Goldman Sachs befektetési bankára volt, azt követően pedig fedezeti alapkezelőként dolgozott. Politikával nyolc évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni.

Az igazsághoz hozzátartozik Sunak vagyonának nagy része feleségétől, Akshata Murtytól származik. Akshata egy technológiai örökösnő, édesapja, N. R. Narayana Murthy (lánya máshogy írja a vezetéknevét – a szerk.) indiai milliárdos, aki az Infosys informatikai céget alapította. Murthy vagyona a 2022. októberi becslések szerint 4,5 milliárd dollár, amivel a világ 654. leggazdagabb embere a Forbes listája szerint.

A Sunday Times gazdagokat összesítő listája szerint az idén Rishi Sunak és felesége vagyona 730 millió fontra tehető. 

A lista szerint az idei első fél évben 177 milliárdos élt Nagy-Britanniában.

Akshata Murty, aki a pénz nagyobb részét viszi a házasságba, a vagyona többnyire az Infosysben lévő 0,93 százalékos részesedéséből származik. A cég piaci kapitalizációja jelenleg nagyjából 75 milliárd dollár. Murty emellett tulajdonosa a Catamaran Ventures UK-nek is, apja kockázati- és magántőke-társasága brit részlegének.

Sunak és Murty a Stanford Egyetemen ismerkedett meg. 

A házaspárnak van négy luxusingatlanja, köztük egy kaliforniai lakás. Ezek összeértéke körülbelül 18,3 millió font. Mielőtt beköltöztek a Downing Streetre, a londoni Kensingtonban éltek egy 6,6 millió font értékű öt hálószobás házban.

Később közli gazdasági terveit az új brit kormány

Jeremy Hunt pénzügyminiszter október 31-e helyett november 17-én ismerteti, hogy milyen gazdaságpolitika várható Rishi Sunak kabinetjétől.

Gazdagabb, mint a király

Sunak és felesége vagyona az eddigi legnagyobb a Downing Street lakói közül. 

A korábbi csúcstartó Edward Stanley miniszterelnök volt, akit 1852-ben választottak meg. 

A Guinness World Records adatai szerint Stanley nettó vagyona mai értéken nagyjából 440 millió dollárra tehető.

Sunak 730 millió fontos vagyona kétszerese III. Károlyénak. 

Az uralkodónak és feleségének nagyjából 370 millió fontos a vagyona. 

A CNBC ezzel kapcsolatban hozzátette, hogy ez az összeg nem tartalmazza a tágabb koronabirtokok értékét. Ebbe tartoznak a korona alá tartozó épületek, műalkotások, erdők, mezők és egy több milliárd font értékű portfólió. A 370 millió font csak a király személyes vagyonára vonatkozik.

Ez az első alkalom, hogy a brit miniszterelnök gazdagabb, mint az uralkodó. Sokan aggódnak a kormányfő vagyona miatt. Nagy-Britanniában tombol a megélhetési válság, a háztartásoknak nehéz hónapról hónapra kijönni a fizetésükből. Sokak szerint a szupergazdag Sunak nem lesz képes megérteni a nehéz helyzetben lévő emberek problémáit a luxus-életkörülményei miatt.

Sunakot még pénzügyminiszter korában, az év elején éles bírálatok érték a felesége úgynevezett adóoptimalizáló lépései miatt. Akshata Murty nagyjából 20 millió font közterhet takaríthatott meg azáltal, hogy nem kell adóznia a Nagy-Britannián kívüli vagyona után. Bár ez egy törvényes kiskapu, emiatt sokan szembefordultak Sunakkal, aki így nem járul hozzá képességeihez mérten a közterhek viseléséhez. 

A botrány kirobbanása után Murty ígéretet tett arra, hogy a jövőben a teljes vagyona után adózik Nagy-Britanniában.