Közélet

Elítélte az orosz hódítást az ENSZ közgyűlése

A háború kezdete óta nem szavaztak ennyien Moszkva ellen a testületben, fogy a levegő az oroszok körül.

Az ENSZ közgyűlése 143 igen és öt nem szavazattal megszavazta az Oroszországot elítélő újabb határozatát. A dokumentum elítéli az Oroszország által támogatott úgynevezett népszavazásokat és azok alapján négy ukrajnai régió elcsatolását. A határozat kimondja Ukrajna területi sérthetetlenségét. A határozati javaslatot 44, túlnyomóan európai ország, köztük Magyarország terjesztette az ENSZ Közgyűlése elé a múlt héten.

Fotó: John Lamparski / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A szavazáson Oroszország mellett nemmel szavazott Belarusz, Észak-Korea, Nicaragua és Szíria, 35 ország, köztük India és Kína, tartózkodott. Az orosz invázió problémáit jelzi – mint arra a BBC rámutatott –, hogy a háború kezdete óta ez volt a legtöbb, Oroszországot elítélő szavazat a testületben.

A négy ukrán tartomány elcsatolását a múlt hónapban jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök, annak ellenére, hogy azok közül az orosz csapatok egyiket sem tartják teljes mértékben ellenőrzésük alatt. Ez ahhoz vezetett, hogy később Moszkva úgy nyilatkozott: maga sem tudja, hol vannak az ország határai.


 

orosz-ukrán háború ENSZ
Kapcsolódó cikkek