Közélet

Fogolycsere: egy izraeli katona holttestét is visszaadták az oroszok az ukránoknak

Dmitro Fialka az elmúlt két évben Ukrajnában élt, gyermek-futballedzőként dolgozott a lvivi Dinamo klubnál. Ukrajnáért harcolt, önkéntesként ment a frontra.

Egy újabb fogolycsere keretében 32 ukrán katona térhetett haza, valamint az orosz fél átadta Ukrajnának a harcokban elesett, izraeli állampolgárságú Dmitro Fialka holttestét - hozta nyilvánosságra kedden Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője. Jermak szavai szerint a fogságból kiszabadult katonák között vannak tisztek is. Valamennyien olyan helyeken teljesítettek szolgálatot, ahol heves harcok dúltak. 

Russia-Ukraine war
Fotó: Metin Aktas/Anadolu Agency via AFP

Közülük többeket eltűntként tartottak nyilván. 

Az izraeli állampolgárságú katonáról elmondta, hogy az elmúlt két évben Ukrajnában élt, gyermek-futballedzőként dolgozott a lvivi Dinamo klubnál. Ukrajnáért harcolt, önkéntesként ment a frontra – tette hozzá Jermak. Az ukrán vezérkar kedd esti harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az ukrán katonák a nap folyamán hat ellenséges támadást vertek vissza, csapást mértek egy orosz parancsnoki állásra, 11 élőerő-, fegyver- és haditechnikai koncentrációs területre, valamint eltaláltak négy orosz lőszerraktárt. 

A Jevropejszka Pravda hírportál a Der Spiegel című német hírmagazinra hivatkozva arról számolt be, hogy Németország átadta Ukrajnának az első IRIS-T légvédelmi rakétarendszert. 

Az átadás kedden, az ukrán-lengyel határon történt. 

Christine Lambrecht német védelmi miniszter hétfőn - miután Oroszország tömeges rakétacsapást hajtott végre ukrán nagyvárosok ellen - bejelentette, hogy országa készen áll, hogy napokon belül átadjon Ukrajnának egy korszerű IRIS-T SLM légvédelmi rakétarendszert, és további három légvédelmi rendszert készül átadni a jövő évben Ukrajnának. Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat adatai szerint az Ukrajnát ért hétfői rakétatámadások következtében 19 civil vesztette életét, és 105-en sérültek meg - emlékeztetett az ukrán hírportál.

 

 

fogolycsere Izrael orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek