A Fehér Ház tárgyalásokat folytat milliárdossal arról, hogy a SpaceX műholdas internetszolgáltatását, a Starlinket Iránban is elérhetővé tegyék – írta pénteken a Reuters a CNN-re hivatkozva.

Az iszlám köztársaságban folyamatosak a tüntetések a 22 éves Mahsa Amini szeptemberi, rendőrségi őrizetben bekövetkezett halála után, és 

a műholdas internetszolgáltatás segítségével az irániak elkerülhetnék a rezsim által az internethez és a közösségi médiaplatformokhoz való hozzáférésre vonatkozó korlátozásokat.

In this photo illustration, the Starlink logo is seen in the
Fotó: SOPA Images

Az amerikai pénzügyminisztérium a múlt hónapban közölte, hogy bizonyos műholdas internetszolgáltatások exportálása megengedett Iránba, ami arra utal, hogy a SpaceX-nek valószínűleg nincs szüksége külön engedélyre az iráni széles sávú internetszolgáltatás aktiválásához. Antony Blinken amerikai külügyminiszter egy hónappal ezelőtti Twitter-bejegyzésében kifejtette, hogy az Egyesült Államok lépéseket tett a szabad információáramlás iráni előmozdításáért.

A milliárdos kedden közölte, hogy a Starlink nem kapott semmilyen támogatást az amerikai védelmi minisztériumtól az Ukrajnában nyújtott szolgáltatásaiért, s a cég havonta mintegy 20 millió dollárt veszít a kiberháború elleni védekezéshez szükséges biztonsági intézkedések költsége miatt.

A SpaceX célja a Starlink bővítése, mivel versenyben van a rivális műholdas kommunikációs cégekkel, például a OneWeb és az Amazon által még el nem indított Project Kuiperrel.

A hír egybeesik azokkal a jelentésekkel, amelyek szerint Musk maga is nemzetbiztonsági célponttá válhat.