Megszületett a megállapodás a Budapesti Közművek és a kedd reggel óta sztrájkoló munkavállalók képviselete között a fővárosi hulladékszállítási közszolgáltatás újraindulásáról – tájékoztatott közös közleményében a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt., az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió és a HVDSZ 2000 szakszervezet csütörtök este.

A BKM, az FKF és a szakszervezet a közös közleményben közölte, hogy a hulladékgazdálkodási és a köztisztasági közszolgáltatásban dolgozók, valamint az őket közvetlenül kiszolgáló területek dolgozói egyszeri bruttó 200 ezer forint összegű rendkívüli rezsitámogatást kapnak. 

A Budapesti Közművek minden nem vezető beosztású dolgozója részére bruttó 120 ezer forintos karácsonyi jutalmat fizet decemberben – tették hozzá.

Mint jelezték, a Budapesti Közművek a hulladékbegyűjtés és- szállítás ellenőrzési folyamatát az érintett munkavállalók képviselőivel közösen október 31-ig felülvizsgálja és átalakítja. A munkavállalók október 7-től a hulladékbegyűjtésre a korábbi kukaürítési rendnek megfelelően kivonulnak, és a lemaradást is a lehető leghamarabb ledolgozzák – ismertették.

20221006 BudapestSzemétszállítás - Ferencváros - megtelt kukák szemetesek szemét - Mester utcaFotó: Knap Zoltán BORS 20221006 Budapest

Szemétszállítás - Ferencváros - megtelt kukák szemetesek szemét - Mester utca

Fotó: Knap Zoltán BORS
Fotó: Knap Zoltán / Bors

A megállapodásban foglalt juttatásokra a Budapesti Közműveknél 2022 során képződött bérmegtakarítás, továbbá az e célra igénybe veendő folyószámlahitel fog ideiglenesen fedezetet biztosítani – részletezte a közlemény, amely kitért arra is, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-vel (NHKV) „fennálló finanszírozási vita lezárásával pedig megteremthetők a juttatások fenntartható biztosításának feltételei is”.

A tárgyaló felek kölcsönösen vállalták, hogy mindent megtesznek a hulladékszállítás mielőbbi újraindítása érdekében. Egyúttal közösen kérik a főváros lakosságának és intézményeinek türelmét, amíg a háromnapos szolgáltatáskimaradás következményeit teljeskörűen felszámolják.

Nápolyban jól ismerik a pusztító látványt: ilyen, amikor nem viszik el a szemetet

A katonákat kellett Nápolyba küldeni, hogy eltakarítsák a szemetet, mert a helyi maffia és a lakosokat feldühítő rossz döntések miatt tonnaszám bűzölgött a hulladék a város utcáin.