Közélet

Moszkva máris módosítana a gabonaalkun

Közeleg a nyáron létrehozott megállapodás vége, Moszkva pedig módosítana a feltételeken, ugyanis nem a legszegényebb országokat segíti az egyezség.

Moszkva adatokat kért az ENSZ-től az ukrán gabonaexport végcéljára vonatkozóan – közölte hétfőn Szergej Lavrov, aki szerint a Fekete-tenger kikötőiből a gabonaszállításokat lehetővé tevő megállapodást módosítani kellene a kapott adatok függvényében.

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov meets with recent graduates hired by the Russian Foreign Ministry in Moscow on October 18, 2022. (Photo by Handout / RUSSIAN FOREIGN MINISTRY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO
Fotó: AFP

Az ENSZ és Törökország közvetítésével létrehozott alku november végén lejár, és Oroszország többször jelezte elégedetlenségét azzal kapcsolatban. Az egyik gyakori kritika arról szólt, hogy a szállítások nem a legszegényebb országokba érkeznek meg. A múlt héten Volodimir Zelenszkij ugyanakkor a megállapodás szabotálásával, az abban részt vevő hajók átvizsgálásának szándékos késleltetésével vádolta Moszkvát.

Lavrov szerint csupán az alku által érintett élelmiszer 5-7 százaléka megy a legszegényebb országokba, a szállítások fele az Európai Unióba érkezik meg – írja az orosz külügyminiszter sajtótájékoztatójáról tudósítva a Reuters.

 

gabonapiac Szergej Lavrov ukrán gabonaexport
Kapcsolódó cikkek