A kormány teljesíti az Európai Bizottság kéréseit, de abból kell kiindulni, hogy mindig újabb és újabb kérések érkeznek majd 

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök egy interjúban, amely hétfőn jelent meg a Budapester Zeitung című német nyelvű lap hírportálján. 

Uniós források: újabb lépés a megállapodás felé

Megszavazta a parlament az országgyűlési képviselőkre és más állami vezetőkre vonatkozó vagyonnyilatkozat-tételi rendszer módosítását, amit az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokon vállalt a kormány az uniós források mielőbb folyósítása érdekében.

A kormányfő a magyar–német kormányzati kapcsolatokról azt mondta, hogy a német szövetségi kormány programját egy világ választja el a magyar kabinet programjától, a német kormányt alkotó koalíció legnagyobb ereje, 

a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) pedig a legmagyarellenesebb párt Európában. 

A legnagyobb ellenzéki erőtől, a jobbközép CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló, ugyancsak ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) pártról szólva kifejtette, hogy az államközi kapcsolatok fontosabbak a pártok közöttieknél, ezért 

kénytelenek vagyunk feláldozni az AfD-vel való kapcsolatokat a lehető legjobb kormányközi kapcsolatok oltárán

ORBÁN Viktor
Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Németországban, de általában Nyugat-Európában is kettős mércét alkalmaznak, amit mi, magyarok semmiképpen nem tűrünk, ugyanakkor nincs értelme a Németországgal kialakult politikai feszültség fokozásának, mert az együttműködés sokkal fontosabb. 

– fogalmazott Orbán Viktor.

Az ukrajnai háborúról szólva kifejtette: 

Európa jelenleg úgy támogatja Ukrajnát, hogy a kontinens egy eszkalációs spirál irányába kényszerül, és ha nem állítjuk meg ezt a folyamatot, akkor mi magunk is háborúba kerülünk, bár ezt eddig nem akartuk.

Azokra a kérdésekre, hogy mit kellene tennie Európának, azt mondta, hogy háborúkat gyenge államférfiak is kiválthatnak, de erősek kellenek a békefolyamat kezdeményezéséhez és a háborúk lezárásához, így a német kormány remélhetőleg előbb-utóbb belenő abba a szerepbe, amelyet Németországnak az európai súlya miatt valójában be kellene töltenie. Abban is lehet reménykedni, hogy visszatér Donald Trump volt amerikai elnök és Benjamin Netanjahu volt izraeli kormányfő. Ismét elmondta, hogy szerinte a háború nem ukrán–orosz tárgyalásokkal ér majd véget, ehhez amerikai–orosz tárgyalásokra is szükség van. 

Az EU jövőbeli nemzetközi szerepéről kifejtette, hogy a biztonság- és védelempolitikában több EU-ra van szükség, a közösségnek a saját szuverenitása érdekében sokkal többet kell tennie katonai téren. A tagországoknak is több pénzt kell biztosítaniuk a fegyverkezésre és a védelemre, így az unió be is tölthetné az Egyesült Államok kivonulása által felszabaduló geopolitikai teret – mondta.

Az EU-s támogatások ügyéről azt mondta, hogy 

az uniós intézményeket fegyverként használják a kormány politikai ellenfelei, büntetik a magyar kabinetet, és az uniós pénzzel zsarolnak, aminek nincs jogalapja, ez egész egyszerűen zsarolás.

„Mindet teljesíteni fogjuk. De lefogadom, hogy közvetlenül ezután lesz egy 18., egy 19. és így tovább” –  mondta.

A kormányfő szerint a lengyelek is mindent teljesítettek, de újabb követelések kerültek az asztalra. Hozzátette, hogy szerinte egyértelműen a lengyel kormányváltás kikényszerítéséről van szó, és végső soron Magyarország esetén is ez lehet a cél. 

Arra számítok, hogy az év végéig alá tudjuk írni a szerződéseket az EU-val. Azt azonban nem tudom megmondani, hogy pénz valóban érkezik-e majd, de Magyarországot pénzügyileg nem lehet sarokba szorítani

– mondta Orbán Viktor.