A Donyeck megyei Liman városának visszafoglalása a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elcsatoltnak nyilvánított területen bizonyítja az ukránok sikereit és azt, hogy képesek visszaszorítani az orosz erőket – jelentette ki vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Jens Stoltenberg - Edi Rama meeting in Brussels
Fotó: Anadolu Agency via AFP

„Láthattuk, hogy képesek voltak visszafoglalni egy újabb várost, Limant, és ez mutatja az ukránok eredményességét, azt, hogy merészségükkel, bátorságukkal, ügyességükkel és persze az Egyesült Államok és szövetségesei által biztosított korszerű fegyvereikkel képesek voltak visszaszorítani az orosz erőket” – mondta Stoltenberg az NBC amerikai hírtelevízió Meet the press című műsorában.

A főtitkára hangsúlyozta: a kijevi vezetés folyamatos támogatása a legjobb módja annak, hogy ellensúlyozzák Ukrajna részeinek Oroszország által bejelentett elcsatolását.

Stoltenberg az Ukrajna esetleges, gyorsított eljárásban való NATO-csatlakozását firtató újságírói kérdésre azzal felelt, hogy minden ilyen döntést egyhangúlag kell meghoznia a harminc NATO-tagállamnak.

Stoltenberg beszélt arról is, hogy az észak-atlanti szövetség támogatja az Oroszországot és Németországot a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat 1. és 2. földgázvezetékek ellen elkövetett szabotázsakció kivizsgálásában. Hozzátette, hogy határozott és egységes választ fognak adni a NATO létfontosságú infrastruktúrája elleni szándékos támadásokra.
 

Megszólalt Zelenszkij Liman városának visszafoglalásáról

A Donyeck megyei Liman városát teljesen megtisztították az orosz megszállóktól – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap délutáni videóüzenetében. Mihajlo Podoljak, az elnök tanácsadója szerint már tíz NATO-tagállam jelezte, hogy támogatja Ukrajna csatlakozását a szervezethez.