Svédország és Finnország tartja magát az előzetes megállapodáshoz, és „kéz a kézben”, együtt tervez belépni a NATO-ba – jelentette ki Sanna Marin finn kormányfő Helsinkiben svéd kollégájával közös pénteki sajtótájékoztatóján.

Ulf Kristersson svéd kormányfő első hivatalos finnországi látogatásán leszögezte, hogy nem áll szándékukban semmilyen más módon csatlakozni az észak-atlanti szövetséghez. 

Sanna Marin finn miniszterelnök üdvözli Ulf Kristersson svéd miniszterelnököt hivatalos rezidenciáján, a helsinki Kesärantában 2022. október 28-án.
Fotó:  Vesa Moilanen / Lehtikuva / AFP

Hozzátette: teljesen jogosnak tartja, hogy Törökország meg akar bizonyosodni arról, hogy Svédország valóban teljesíti azon kötelezettségeit, amelyeket a júniusi madridi NATO-csúcson vállalt. 

„Svédország teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy teljesítse a (Finnországgal és Törökországgal megkötött) háromoldalú megállapodásban foglaltakat”, és megfeleljen Törökország elvárásainak. Stockholm keményen dolgozik azon, hogy tegye, amit tennie kell, s részletesen be fognak számolni mindarról, amit ezen a téren sikerült elérniük – mondta Kristersson.

Ulf Kristersson a múlt héten lépett hivatalába, Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig megerősítette abbéli szándékát, hogy a közeljövőben találkozót tartson az új svéd kormányfővel.