1972 óta a legnagyobb adócsökkentési csomagot dolgozta ki Kwasi Kwarteng brit pénzügyminiszter, amelyet ma mutatott be a szigetország parlamentjében – írja a Bloomberg.

Kwasi Kwarteng
Fotó: Daniel Leal / AFP

A ösztönzése érdekében Kwarteng jövő áprilistól eltörli a 150 ezer font feletti jövedelmekre vonatkozó 45 százalékos kiegészítő adókulcsot, és helyébe egyetlen, 40 százalékos magasabb adókulcs lép. Az intézkedések célja a már megkezdődött megelőzése, valamint a termelékenység növelése.

A miniszter közölte, hogy az Egyesült Királyság társaságiadó-kulcsa nem emelkedik 25 százalékra, hanem 19 százalék marad.

Szerinte így a nyugat-európai országban lesz a legalacsonyabb a társaságiadó-kulcs a G20 országok között, és az intézkedés közel 19 milliárd fontot fog visszaforgatni a gazdaságba.

Csökkentik a lakásvásárlásra kivetett adót, az úgynevezett a bélyegilletéket is. A politikus szerint így családok könnyebben vásárolhatnak lakást. A küszöböt, amelynél először kell fizetni, megduplázzák 250 ezer fontra. Az első alkalommal vásárlóknak járó nulla százalékos küszöb szintén emelkedik, 300 ezer fontról 425 ezer fontra.

London visszahozza a külföldről érkező látogatóknak a forgalmiadó-mentes vásárlást, hogy fellendítse az ország lankadó kiskereskedelmi szektorát. A korábbi adómentes vásárlást még 2020 végén eltörölték. Kwarteng szerint a szigetország minden évben turisták millióit fogadja, így az intézkedés segíteni fogja a turizmust. A tervek szerint nem növelik az alkoholra kivetett adót sem.

Rezsicsökkentés

A londoni kabinet a következő fél évben mintegy 60 milliárd fontot fordít a háztartások és a vállalkozások gáz- és villanyszámláinak támogatására. 

Energiaügyi terveink becsült költségei különösen bizonytalanok az ingadozó energiaárak miatt, de a legutóbbi árak alapján az energiacsomag teljes költsége az októbertől számított hat hónapra várhatóan 60 milliárd font körül lesz

 – mondta a tárcavezető a parlamentben. Szerinte a költségek idővel csökkenni fognak, ahogy új, hosszú távú energiaszerződésekről tárgyalnak majd a beszállítókkal. A Munkáspárt keményen bírálta az intézkedéseket.