Az első jó húzása lehetett Liz Truss brit miniszterelnöknek, hogy meneszti Kwasi Kwarteng pénzügyminisztert, és Jeremy Huntot nevezi ki helyette, legalábbis a piacok reakciójából erre lehet következtetni.

The Image Of The Queen Elizabeth II On Pound Banknote And Coins, 5 pound banknote with the image of Queen Elizabeth II is seen with British flag displayed on a screen in the background in this illustration photo taken in Krakow, Poland on September 9, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: NurPhoto via AFP

Nem pusztán személyi kérdésről van szó, hiszen a kínai gazdasági ösztönző intézkedések mellett a várt brit költségvetési fordulattal magyarázták már csütörtök éjjel is az ázsiai-csendes-óceáni térségben a részvényárfolyamok meglódulását.

Már akkor terjedni kezdtek a hírek a föld másik oldalán, hogy a londoni kormány lemondhat a szeptember 23-i, úgynevezett minibüdzsében szereplő 43 milliárd fontos fedezet nélküli adócsökkentésről, ami az angol font árfolyamát is letörte.

Pénteken aztán az öreg kontinensen is hegymenetbe kapcsoltak a pénzpiacok, 

a páneurópai Stoxx 600-as index kora délutánra 2 százalékkal emelkedett.

A közműszolgáltatók 3 százalékos plusszal vezették a ralit, miközben az összes többi szektor és valamennyi főbb tőzsdemutató ugyancsak rohamléptekben vette felfelé az irányt.

Az erősödést az amerikai tőzsdék előző napi pálfordulása is táplálta, hiszen a vártnál nagyobb szeptemberi dacára napon belül kedvező irányba váltottak irányt a részvényárfolyamok, méghozzá igencsak lendületesen. Egyes elemzők ugyanis az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed frissen közzétett szeptemberi jegyzőkönyvéből azt olvasták ki, hogy a monetáris politikát irányító nyíltpiaci bizottság lassíthatja a kamatemeléseket, ha a túlzottan drasztikus lépések piaci felforduláshoz vezetnének.

A nemzetközi gazdasági sajtó azonban az európai piacok pénteki optimizmusát főként a brit fejleményekkel hozta összefüggésbe.

A londoni FTSE 100-as index közel 2 százalékkal, 7000 pont közelébe erősödött, emellett meglódult a brit kötvénypiac is. A londoni Cityben csak giltnek nevezett államkötvények közül a 30 éves lejáratúak hozama először 0,25 százalékponttal esett, majd a nap folyamán alig változott, és 4,51 százalékon kereskedtek vele.

A hét elején a hosszú távú hitelfelvételi költségek 5 százalék fölött jártak Nagy-Britanniában, elérve azt a szintet, amely arra késztette a Bank of Englandet, hogy szeptember 28-án rendkívüli kötvényvásárlási programot indítson.

A tízéves giltek hozama szintén erőteljesen csökkent – bár utóbb némileg visszapattant –, kora délutánra 0,1 százalékpontos mínuszban volt, és 4,09 százalék körül mozgott.

A font is hasonló ívet írt le, hiszen csütörtök éjjel az egyheti csúcsot jelentő 1,136-re emelkedett a font/dollár kereszt, aztán csütörtök délutánra 0,6 százalékkal, 1,1257 dollárra esett, feladva a csütörtöki emelkedés egy részét.

Az európai meghatározó börzék ugyanakkor kivétel nélkül 2 százalék körüli mértékben kerültek előző napi záróértékük fölé.

Ma véget ér a brit jegybanki mentőakció

Ha a kormány szembemegy a jegybankkal, teljes összeomlás jöhet – de már Kwarteng pénzügyminiszter nélkül.