Saját németországi kiadatása ellen és az amerikai büntetés-végrehajtás reformjáért is küzdeni fog a kitoloncolásra váró, a börtönből házi őrizetbe engedett, korábban csalásért elítélt Anna Sorokin. Az orosz származású, német állampolgárságú csaló a The New York Timesnak nyilatkozott.

Sentencing for fraud of fake heiress Anna Sorokin who fooled New York high society, Fake German heiress Anna Sorokin sits next to her attorney Todd Spodek during her sentencing at Manhattan Supreme Court May 9, 2019 following her conviction last month on multiple counts of grand larceny and theft of services. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)
Fotó: AFP

A 31 éves szélhámos Anna Delvey álnéven több százezer dollárt csalt ki bankoktól, hotelektől és gazdag magánszemélyektől, amiből luxuséletmódját fedezte éveken át, 2017-es letartóztatásáig. Egy német diplomata örökösének adta ki magát, 

azt állítva, hogy külföldön 67 millió dolláros vagyonnal rendelkezik. 

Így ismerkedett meg a New York-i elit tagjaival, akikkel szoros kapcsolatot tartott fent, és ahogy a sajtó írta róla, lelepleződéséig „nélkülözhetetlen kelléke” volt a New York-i felső társaság összejöveteleinek. 2017-ben a rendőrség fedett műveletben vette őrizetbe egy akkori barátjának információi alapján, akitől mintegy 60 ezer dollárt csalt ki.

Óvadék fejében szabadlábra helyezték Anna Sorokint, a világ leghíresebb szélhámosnőjét

Szabadlábra helyezték a világ leghíresebb szélhámosnőjét. Anna Sorokin tízezer dollár ellenében szabadult, de a továbbiakban házi őrizetben kénytelen maradni. A bíróság nyomkövető bokaperec használatát is elrendelte, hogy a hatóságok figyelemmel kísérhessék a nő tartózkodási helyét. Sorokin négy év alatt 250 ezer dollárt csalt ki magánszemélyektől és pénzintézetektől, milliomos örökösnőnek kiadva magát.

2019-ben a bíróság 

bűnösnek találta 200 ezer dollár jogtalan megszerzésében bankoktól, vállalkozásoktól, valamint magánszemélyektől, 

és megállapították bűnösségét abban is, hogy hamis dokumentumokkal próbált meg 22 millió dollár bankhitelhez jutni. 2021 februárjában feltételes szabadlábra helyezték, de néhány héttel később a vízumszabályok megsértéséért a bevándorlási hatóság őrizetébe került, és börtönben várta a németországi kitoloncolását.

Fotó: AFP

Egy New York-i bíró múlt héten döntött úgy, hogy 

tízezer dollár óvadék ellenében pénteken a börtönből házi őrizetbe kerülhet, 

de elektronikus jeladót kell viselnie, nem hagyhatja el New York-i lakását, és nem használhatja a közösségi médiaoldalait sem.

Anna Sorokin a kiszabadulása után a The New York Timesnak arról beszélt, hogy nem akarja elhagyni az Egyesült Államokat, mert azt megfutamodásnak érezné. Hozzátette, hogy saját podcaston dolgozik, és a 

börtönben szerzett tapasztalatait felhasználva szeretné elérni a büntetés-végrehajtás reformját. 

Szóvivője pedig azt mondta, hogy ügyfele most szeretne új életet kezdeni.

Vasárnap már hallatott magáról a sajtóban is, amikor New York-i belvárosi lakásának ablakából fotózkodott.

Anna Delvey Exhibit, Titled ''Allegedly'' Anna Sorokin aka Anna Delvey launched her solo art exhibit titled, “Allegedly” at the Public Hotel in New york City on May 19, 2022. She surprised her friends and fans by appearing in a video call from a ICE detention facility in Upstate New York wearing yellow jumpsuit. (Photo by John Nacion/NurPhoto) (Photo by John Nacion / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: NurPhoto via AFP

Anna Sorokin saját történetének médiajogait, még mialatt a börtönbüntetést töltötte, 320 ezer dollárért adta el a Netflix internetes médiavállalkozásnak, amely Inventing Anna címmel készített sorozatot a csalónő életének eseményei alapján. A műsor elkészítésében Anna Sorokin tanácsadóként működött közre.

Még 2019-ben, elítélése idején egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy semmit sem sajnál.

Anna Sorokin Oroszországban született, 2007-ben német állampolgárságot kapott, és 2013-ban utazott az Egyesült Államokba.