A különböző közösségi oldalakon keringő képekek és videókon látható a Krím félsziget mellett a fekete-tengeri flotta elleni ukrán támadás. A felvételek azt is mutatják, ahogy az egyik drón nagyon közel kerül az Admiral Makarov fregattjához. A támadásokat tengeri drónok segítségével indították, amelyek ennek pillanatait is megörökítették.

Fotó: Twitter

Az első videón feltételezhetően azt láthatjuk, ahogy a szevasztopoli orosz haditengerészeti támaszpont ellen indítanak támadást az ukrán tengeri drónok, s hogy nagyon közel tudtak kerülni az Admiral Makarov orosz fregatthoz. Úgy tűnik, el is találták a hadihajót. Később az Ivan Golubets aknavető hajót is eltalálják.

Egy másik videón az látható, hogy egy tengeri drónt egy orosz hajó, sőt egy helikopter is megtámad.

H. I. Sutton független védelmi elemző szerint az Ukrajna által szombaton Szavasztopolban használt drón ugyanaz, mint amelyet szeptemberben találtak a bázis közelében.

A támadásoknak világszintű következménye lesz, mivel a azok nagyjából egy nappal azután történtek, hogy az ENSZ kérlelte Oroszorszáogot, hosszabbítsa meg a török közvetítéssel megkötött egyezményt, amely lehetővé tette az ukrán gabona kiszállítását. A gabonakiszállítás tette lehetővé ugyanis, hogy az élelmiszerárak csökkenésnek induljanak világszerte. 

A támadások után azonban Oroszország felfüggesztette részvételét az ENSZ közvetítésével létrejött, az ukrán kikötőkből származó mezőgazdasági termékek exportjáról szóló megállapodásban, miután a Krímben megtámadták a hajókat – idézte szombaton a TASZSZ a védelmi minisztériumot.

Az orosz védelmi minisztérium szerint Ukrajna 16 drónnal támadta meg szombaton kora reggel a fekete-tengeri flottát az elcsatolt Krím félszigeten lévő Szevasztopol közelében, és „a brit haditengerészet szakemberei segítettek a terrorista támadás koordinálásában”.

Oroszország azt is kérte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn üljön össze a támadás miatt – írta Dmitrij Poljanszkij orosz ENSZ-nagykövethelyettes a Twitteren. Dmitrij Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter azt mondta, hogy Oroszország kész a következő négy hónapban akár 500 ezer tonna gabonát ingyenesen szállítani a szegény országoknak Törökország segítségével, és kiszorítani az ukrán gabonaszállítmányokat.

„Az Orosz Föderáció teljes mértékben készen áll arra, hogy az ukrán gabonát helyettesítse, és megfizethető áron szállítson minden érdekelt országnak” – mondta Patrjevics Patrikov.