Korrupciós és elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt nyújtottak be vádiratot Schadl György és 21 társa, köztük Völner Pál ellen a Fővárosi Törvényszéken – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn. 

VÖLNER PálBudapest, 2021. november 29.
Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 29-én.
MTI/Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A vádirat szerint 

Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2018 májusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával. 

Ennek keretében Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig

összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta 

– közölték. 

Schadl György vezetői pozíciójából, valamint a Völner Pállal fennálló korrupciós kapcsolatából eredő befolyására hivatkozással hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy teljes egészében visszakérte tőlük – írta a főügyészség. A vádirat a 22 vádlott egyéb – korrupciós, gazdasági és vagyon elleni – bűncselekményeit is tartalmazza. 

A nyomozó főügyészség azt indítványozta, hogy 

a bíróság – beismerés esetén – Schadl Györgyöt tíz év, Völner Pált nyolc év börtönbüntetésre, 200 millió, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre ítélje, mindkettőjüket tíz évre tiltsák el a közügyektől, a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozásoktól pedig végleg. 

Az ügyészség vagyonelkobzást is javasol velük szemben a jogtalan gazdagodásuk erejéig. Azt is javasolták, hogy – beismerés esetén – négy vádlott letöltendő szabadságvesztést és pénzbüntetést; tizenöt felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést, egy ember pedig pénzbüntetést kapjon. 

Korábban a VG is megírta, hogy benyújtotta lemondását államtitkári tisztségéről Völner Pál, miután Polt Péter legfőbb ügyész a politikus mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés megalapozott gyanúja miatt. Völnert Répássy Róbert váltotta az államtitkári pozícióban.