Két hónap szabadságvesztésre ítélt szerdán egy holland bíróság két belga klímaaktivistát, aki Jan Vermeer van Delft holland festő Leány gyöngy fülbevalóval című világhírű festményénél követelte a kőolaj-felhasználás azonnali leállítását a múlt héten a hágai Mauritshuis Múzeumban. Az ügyészség szerint akciójuk túllépett az elfogadhatóság határán.

A police woman stands guard outside the Mauritshuis museum after an attempt to smear the Johannes Vermeer's painting "Girl with a Pearl Earring" in The Hague, 27 October 2022. - Dutch police arrested three people after climate activists targeted Johannes Vermeer's painting "Girl with a Pearl Earring" at the Mauritshuis museum in The Hague (Photo by Phil Nijhuis / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Fotó: Phil Nijhuis / AFP

Az ügyészség négy hónap börtönbüntetést – ebből két hónap felfüggesztettet – kért az aktivistákra, a bíró azonban enyhébb büntetést szabott, mert úgymond nem akart eltántorítani másokat a tiltakozásuk kifejezésétől. 

Az elítélteknek a két hónapból csak egyet kell börtönben letölteniük.

Két olyan meg nem nevezett aktivista ügyében született ítélet, aki beleegyezett a gyorsított eljárásba. A Just Stop Oil Belgium környezetvédő csoport harmadik tagjának ügyét később tárgyalják. Az aktivisták ellen rombolás és festmény elleni nyílt erőszak címén emeltek vádat.

Az aktivisták egy hágai klímavédelmi tüntetés után mentek a Mauritshuis Múzeumba, ahol átlépték a flamand festő felbecsülhetetlen értékű alkotását védő korlátot. Egyikük a kezét a kép melletti falfelülethez ragasztotta, egy másik pedig – Just Stop Oil feliratú pólóban – a homlokát ragasztotta a festményt védő üveglaphoz. A harmadik sűrített paradicsomlevest öntött a nyakába, majd videófelvételt készített. A felvételen látható aktivisták azt hangoztatták, hogy az olajfestményt erős üveg védi, a gyermekek jövőjét azonban nem védelmezi senki sem.

Az akcióban a 17. századi remekmű nem sérült meg, a védőüveget azonban ki kellett cserélni, és a vádirat szerint más kisebb károk is keletkeztek. A festmény másnap már visszakerült a helyére.

Az ügyészség szerint az aktivisták célja, bármilyen fontosnak is tartják ők azt, nem igazolja az ilyen eszközöket. 

A múzeumok falán lógó festmények mindannyiunk örömét szolgálják, nem arra valók, hogy aktivisták céljaikra használják ki őket

– hangoztatta az ügyészség.

Döbbenetes: újabb híres festményt öntöttek le, most művérrel

A rendőrség őrizetbe vette az elkövetőt, aki egyelőre nem mondott semmit az akció indítékáról. A rongáló előtte röplapokat osztott szét a teremben.