Biztatók az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti tárgyalások, jó esély van a megállapodásra és arra, hogy Magyarország végre hozzájusson az eddig politikai okokól visszatartott uniós pénzekhez – mondta a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője.

DEUTSCH Tamás
Fotó: Máthé Zoltán

A politikus szerint a következő egy hét, tíz nap döntő időszak lesz a tárgyalások eredményének szempontjából, mert nem adták fel a küzdelmet azok a magyar és európai baloldali politikai erők sem, amelyek a lehető legdurvább módon támadják mindenütt Európában a nemzeti, konzervatív jobboldali, kereszténydemokrata kormányokat.

Deutsch Tamás az ukrajnai háborúról és a uniós szankciókról szólva az interjúban azt mondta: a háború elképesztő tragédiákat jelent, félelmetes humanitárius katasztrófát okoz, emberek milliószámra kénytelenek elhagyni a lakhelyüket; 

az unió pedig ahelyett, hogy tompítani igyekezne a háború hatásait, a katasztrofálisan elhibázott szankciókkal tovább növelte a háború okozta, az egyébként is meglévő, Európa egészén eluralkodó gazdasági nehézségeket.

A magyar polgárokkal, saját nemzetünkkel, sőt az Európai Unió egészével szembeni felelősség vezeti a magyar kormányt és a magyar miniszterelnököt, amikor nemzeti érdekből az Európai Unió érdekét képviselve arról beszél, hogy a háborúskodást mielőbb békének kellene felváltania Ukrajnában – mondta.

Deutsch Tamás szólt arról is, ha egy újabb szankciós csomagban ismételten olyan energetikai szankcióra tennének javaslatot az illetékesek, amely a magyar nemzeti érdekekkel ellentétes, ami gazdaságilag a létünket veszélyezteti, Magyarország nem egyszerűen vétóz, de ilyen javaslatról tárgyalni sem hajlandó. Hozzátette: ugyanez a helyzet a közös hitelfelvétellel is, szavai szerint

kizárt, teljesen elképzelhetetlen, nonszensz, hogy Ukrajna nyilvánvalóan szükséges újjáépítése olyan módon történjen meg, hogy annak eredményeként 27 európai ország – ki tudja hány száz- vagy ezermilliárddal – eladósítsa magát.

Magyarország továbbra is nyitott arra, hogy segítse Ukrajnát, de ez csak kétoldalú módon történhet, és nem közös hitelfelvétellel – szögezte le a Fidesz európai parlamenti képviselője.