Ferenc pápa az ukrán népnek címzett levelében emlékeztetett, hogy kilenc hónapja kezdődött a háború abszurd őrülete földön és levegőben, ahol megállás nélkül visszhangzik a robbanások zaja és a szirénák hangja. 

A katolikus egyházfő feltette a kérdést, miért történik mindez, miként bánhatnak így emberek más emberekkel. Elmondta, tragikus sorsokról értesül, közöttük gyerekek meggyilkolásáról, megsebesítéséről, árván maradt vagy anyjuktól elszakított kicsikről.

Minden gyermek halála, aki ebben a háborúban elveszítette az életét, az emberiség veresége

– írta a pápa.

Assisi, 2022. szeptember 24.
Ferenc pápa az általa létrehívott Economy of Francesco (EoF) elnevezésű nemzetközi konferencián Assisiben 2022. szeptember 24-én. A tanácskozás célja a befogadóbb és fenntarthatóbb gazdaság létrehozása.
Ferenc pápa az általa létrehívott Economy of Francesco (EoF) elnevezésű nemzetközi konferencián, Assisiben 2022. szeptember 24-én. 
Fotó: MTI / EPA / ANSA / Crocchioni

Ferenc pápa a deportált gyerekekről és az ukrán édesanyák felmérhetetlen fájdalmáról is megemlékezett. Szólt a fiatalokról, akik hazájuk védelmében bátran fegyvert fogtak, félretéve a jövőjükről táplált álmaikat, a férjeiket elveszítő feleségekről, akik csendben, méltósággal továbbra is kitartanak gyerekeik mellett, megemlítette az időseket, akik életük békés befejezése helyett a háború sötét árnyékában találták magukat. Ferenc pápa szólt a megerőszakolt nőkről, a lelkükben, testükben sebzettekről.

Megemlítette a segítséget nyújtó önkénteseket, a gyakran testi épségüket is kockáztató papokat, akik az emberek mellett maradtak, az otthontalanná váltakat és menekülteket, és a hatóságok képviselőit, akiknek tragikus időkben kell vezetni az országot, és hosszú távú döntéseket hozni a béke érdekében – fogalmazott.

Ferenc pápa a harmincas évek elején Ukrajnában átélt éhínséghez, az általa népirtásnak nevezett holodomorhoz hasonlította a jelenlegi helyzetet.

Ferenc pápa levele végén hangsúlyozta, hogy az ukrán nép az őt sújtó mérhetetlen tragédia ellenére soha nem veszítette el a bátorságát, soha nem adta át magát az önsajnálatnak. A pápa arra kérte egyházát és a világ minden részén élőket, éreztessék szeretetüket és közelségüket, főleg most, a téli hideg hónapjaiban, karácsony közeledtével.

Ferenc pápa Szűz Mária oltalmát kérte, emlékeztetve, hogy neki ajánlotta fel már márciusban, a háború kezdete után egy hónappal nemcsak Ukrajnát, hanem Oroszországot is.