Joe Biden amerikai elnök nyilatkozatban gratulált szerdán a republikánusoknak a képviselőházi többség megnyeréséhez, amivel elismerte a demokraták vereségét a múlt heti félidős kongresszusi választáson, és egyben készségét fejezte ki az együttműködésre. 

A Fehér Ház szerda esti közleményében az elnök azt írta, hogy a múlt heti választások megmutatták az amerikai demokrácia erejét és ellenálló képességét. A republikánusok képviselőházi vezetőjéhez, Kevin McCarthyhoz azzal a kijelentéssel fordult, hogy 

készen áll az alsóházi republikánusokkal a közös munkára, hogy az amerikai családok számára eredményeket hozzanak. 

Kongresszus
Fotó: Akub Porzycki / NurPhoto / AFP

A választók világosan beszéltek arról, hogy költségeik csökkentését, választási szabadságuk megvédését és a demokrácia megőrzését várják – írta Joe Biden, hozzátéve, hogy mindenkivel együttműködik – legyen az republikánus vagy demokrata –, aki szintén hajlandó vele együttműködni ezen célok elérésének érdekében.  

Egy héttel a félidős választások után lett hivatalos, hogy a republikánusok  megszerezték a többséghez szükséges helyet az alsóházban  – írja a BBC. A republikánusok – akik abban reménykedtek, hogy visszaszerzik az irányítást a kongresszusban és a szenátusban is – alulmúlták a várakozásokat.

A Republikánus Párt az előrejelzések szerint 218-223 mandátumot szerzett a 435 fős kongresszusban, 

de mivel jó pár szavazatot még nem adtak össze, előfordulhat, hogy több körzetben napokig vagy akár hetekig nem lesz egyértelmű az eredmény.

Az amerikaiak készen állnak egy új irányra, a képviselőház republikánusai pedig készen állnak arra, hogy ezt végrehajtsák

– írta Kevin McCarthy képviselő szerda este a Twitteren. A képviselőház republikánus kisebbségi vezetőjének a házelnök megválasztásához el kell nyernie a teljes képviselőház 435 tagjának többségi támogatását. Nancy Pelosi jelenlegi házelnök azonban jelezte, hogy nem fog csendben lemondani, szerda esti nyilatkozatában kijelentette, hogy a Demokrata Párt „erős befolyást fog gyakorolni a szűkös republikánus többségre”.