A Lengyel Köztársaság Minisztertanácsának elnöke, Jaroslaw Aleksander Kaczynski szerint, ha a nők 25 éves korukig ugyan annyit isznak, mint a férfiak, akkor nem fognak gyereket szülni – írta meg a Sky News. A Jog és Igazságosság párt elnöke hozzátette, hogy egy átlagos férfinak az alkoholizmus kialakulásához húsz éven keresztül kell túlzásba vinnie az alkoholfogyasztást. Szerinte egy nő esetében ehhez elég két év. 

Female,Friends,Make,Toast,As,They,Celebrate,At,Party
Fotó: Monkey Business Images

Őszinte híve vagyok a nők egyenjogúsúgának, de nem vagyok híve annak, hogy a nők férfiként viselkedjenek, és fordítva. Ez nem egyenjogúság, hanem valami egészen más

– mondta Kaczynski. A politikus a sokak felháborodását kiváltó megjegyzéseit egy ország körüli útján tette. Utazása során a lakosság támogatását igyekszik megnyerni a pártjának a jövő évi parlamenti választások előtt.

Ellenzéki lengyel politikusok – amellett, hogy felháborodtak a kijelentések miatt – azzal is megvádolták Kaczynskit, hogy ő is tehet az alacsony születésszámért, mivel 73 éves létére agglegény maradt, és egyetlen gyereke sem született. 

Polish Politics And More (archives 2016-2022) Jaroslaw Kaczynski in Warsaw, Poland on March 29, 2022 (Photo by Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto) (Photo by Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A Lengyel Köztársaság Minisztertanácsának elnöke, Jaroslaw Aleksander Kaczynski.
Fotó: NurPhoto via AFP

Lengyelország népessége 38 millió fő. 

Voltak, akik azt is felrótták a kormánypárti politikusnak, hogy az abortuszt korlátozó intézkedések is sok nőt eltántorítottak a gyermekvállalástól.

Lengyelországban az nagyjából 18 százalék. 

A kormány kritikusai szerint a növekvő megélhetési költségek is megnehezítik a lengyel fiatalok számára a családalapítást.

Egyre mélyebb az európai megélhetési válság

Az Ipsos és a Secours Populaire első alkalommal készítette el az európai bizonytalansági és szegénységi barométert, hogy megfigyeljék több európai ország lakosainak véleményét és aggodalmait.

A lengyel kormány egy másik képviselője is előhozakodott az alkohol termékenységre gyakorolt káros hatásával, ami álláspontja szerint jogos vita tárgya lehet. Az ellenzéki Kamila Gasiuk-Pihowicz szerint 

ez nem vita tárgya, hanem a lengyel nők sértegetése.

Kaczynski azzal védekezett, hogy egy felelős politikusnak kötelesége beszélni ezekről a témákról.

Az egy nőre jutó születések száma Lengyelországban az 1960-as 3-ról 2021-re 1,32-re esett a lengyel állami adatok szerint, 

ami alacsony, de még mindig magasabb, mint néhány más európai országé.