Közélet

Egyre mélyebb az európai megélhetési válság

Mélyül Európában a megélhetési válság a magas az elszabaduló energiaárak, valamint az Ukrajna elleni orosz invázió következtében – derül ki a The Guardian című brit napilap hétfői számában közzétett, az Ipsos francia közvélemény-kutató intézet és a Secours Populaire francia civil szervezet által hat országban készített felmérésből.

Az Ipsos és a Secours Populaire első alkalommal készítette el az európai bizonytalansági és szegénységi barométert, hogy megfigyeljék több európai ország lakosainak véleményét és aggodalmait.

A felmérésből, amelyet Franciaországban, Németországban, Görögországban, Olaszországban, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban végeztek, kiderült, hogy a megkérdezettek több mint fele nagy kockázatot lát arra, hogy a következő hónapokban pénzügyi helyzete bizonytalanná válik, 80 százalékuk már most is nehéz pénzügyi döntésekre kényszerült.

A válaszadók 54 százaléka tapasztalta, hogy vásárlóereje csökkent az elmúlt három évben, főként a magasabb élelmiszer-, üzemanyag-, fűtés- és lakbérszámlák miatt. Leginkább Görögország lakosai vannak súlyos helyzetben: a válaszadók 68 százaléka mondta azt, hogy vásárlóereje 2019 óta nagyon vagy valamelyest csökkent. Franciaországban az arány 63, Olaszországban 57, Németországban 54, Nagy-Britanniában 48, Lengyelországban 38 százalék volt.

A jövő miatt sokan aggódnak: a válaszadók 55 százaléka érezte úgy, hogy nagyon vagy valamennyire jelentős annak a kockázata, hogy bizonytalan helyzetbe kerül az elkövetkező hónapokban, minden hatodik (17 százalék) pedig nagyon magasra értékelte ennek lehetőségét.

 

energiaválság megélhetési válság infláció
Kapcsolódó cikkek