BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kimerülőben lehet az orosz hadianyagkészlet, Észak-Korea segítheti Oroszországot

A phenjani vezetés közel-keleti, illetve észak-afrikai országokon keresztül próbálja eljuttatni a szállítmányokat – tudatta a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője jelentette be, hogy Észak-Korea titokban jelentős mennyiségű tüzérségi lövedéket szállít Oroszország ukrajnai háborújához.

Hozzátette, figyelemmel fogják kísérni, hogy a szállítmányok valóban elérik-e úti céljukat. Kirby ugyanakkor nem bocsátkozott becslésbe a lőszer mennyiségét illetően. Arról sem tett említést, hogy a hadianyagot milyen úton szállítják, illetve, hogy az Egyesült Államok vagy más országok megpróbálják-e a szállítmányokat feltartóztatni. Kijelentette, hogy mindez nem változtat a háború menetén.

North Korean Leader Kim Jong Un Leaves Russia, The flags of North Korea, left, and Russia, decorate a street during a visit by Kim Jong Un, North Korea's leader, at the railway station in Vladivostok, Russia, on Friday, April 26, 2019. Kim said the summit will be a starting point for productive talks on cooperation, Vesti TV reported him as saying in an interview. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

A szóvivő rámutatott arra, hogy az észak-koreai szállítmányok az orosz hadianyagok hiányát is jelzik. Hozzátette, hogy vannak arra utaló jelek, miszerint az oroszok kiterjesztették a kezüket Észak-Korea felé.

 

Eközben Spanyolország újabb katonai segélycsomagot ad Ukrajnának, 

 

amely Aspide típusú légvédelmi rakétarendszerhez tartozó akkumulátort, Hawk légvédelmi rendszereket, páncéltörő rakétarendszereket, egyéb fegyvereket és a hozzájuk tartozó lövedékeket tartalmaz – közölte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerdán Kijevben spanyol hivatali partnerével, José Manuel Albaresszel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Az ukrán tárcavezető szavai szerint az újabb fegyverszállítmány már úton van Ukrajna felé. 

Megjegyezte: Spanyolország azon döntése, hogy Hawk rendszereket ad Ukrajnának, jelzés volt más államok számára, hogy ők is elkezdjék keresni a lehetőségét Hawk rendszerek Ukrajnába való szállításának.

Az Aspide rendszereket stratégiai létesítmények, például ipari vállalatok, repülőterek, tengeri kikötők védelmére tervezték. Réteges légvédelmi rendszer részeként is működhetnek, mivel képesek adatokat cserélni más típusú légvédelmi szisztémákkal. A hírportál hozzátette, az Egyesült Államok is fontolgatja ilyen rendszerek átadását Ukrajnának.

A Hollandiába menekült ukránok 83 százaléka talált már munkát

Az Ukrajnából elmenekült, Hollandiában menedékre lelt munkaképes felnőttek 83 százaléka talált munkát – közölte a Dutch News hírportál szerdán. Az illetékes holland munkaügyi hivatal (UWV) adataira hivatkozva közölték, mintegy 46 ezer bejelentés érkezett olyan munkáltatóktól, akik az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta ukrán állampolgárokat vettek fel. Jelenleg mintegy 55 ezer munkaképes korú ukrán menekült él Hollandiában.

2022-09-04 12:33:18 THE HAGUE - Ukrainians hold a March of Gratitude. They want to show their gratitude to the Dutch people.ANP/ Hollandse Hoogte / Laurens van Putten netherlands out - belgium out (Photo by ANP MAG / ANP via AFP) March of Gratitude from Ukrainians in `The Hague
Fotó: ANP via AFP

 

A menekültek többsége Amszterdamban és Hágában telepedett le, a legtöbbjük munkaközvetítő ügynökségeken keresztül talált munkát, és főként a vendéglátás területén helyezkedett el.

 

Az UWV szerint az ukránok munkaerőpiaci integrációja sokkal gyorsabb, mint más menedékkérőké. Ez elsősorban a menekültek különleges státuszával magyarázható, illetve azzal, hogy a legtöbbjük az Európai Unió által a háború miatt biztosított ideiglenes védelemre regisztrált. Az ideiglenes uniós védelem hozzáférést biztosít egyebek mellett az egészségügyi ellátáshoz, a munkaerőpiachoz és az állami oktatáshoz.

A menekültek mentesülnek azon holland szabályok alól, amelyek az oltalomkérők esetén tiltják, hogy az országba érkezésüket követő első hat hónapban munkát vállaljanak. Más menekültekkel ellentétben az ukránok anélkül is dolgozhatnak Hollandiában, hogy a munkaszerződés aláírása előtt hivatalos engedélyt kapnának a munkaügyi hivataltól – emlékeztet a hírportál.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.