Az egyesült államokbeli Colorado már a második amerikai tagállam, amely a múlt keddi amerikai félidős választás után legalizálta a varázsgombát és más kábítószereket is: népszavazással döntöttek arról a javaslatról, amely engedélyezi a pszilocibin és a pszilocin (a pszichedelikus gombák hatóanyagai), a DMT (az ayahuasca hatóanyaga), a meszkalin (különböző kaktuszokból származó hallucinogén) és az ibogain (a közép-afrikai iboga cserjéből származó) hallucinogén szerek használatát és birtoklását.

Varázsgomba
Varázsgomba 
Fotó: Jahi Chikwendiu / Getty Images

A  21 év feletti coloradói lakosok felügyelet mellett, úgynevezett pszilocibinközpontokban fogyaszthatják a gombákat, kiskereskedelmi üzletekben viszont nem árusíthatják.

 Az állam határozhat arról is, hogy nemcsak a varázsgomba, hanem más kábítószerek felügyelet melletti használatát is engedélyezi – írta a Vice.

A coloradói választók meglátták a természetes hatóanyagú gyógyszerek előnyeit, köztük a pszilocibin gombákét, hogy a poszttraumás stressz szindrómában, végstádiumú betegségekben, depresszióban, szorongásban és más mentális problémákban szenvedő emberek tüneteit enyhítsék

– mondták a Denver Postnak Kevin Matthews és Veronica Lightning Horse Perez társtámogatók.

Oregon volt az első állam 2020-ban, amely legalizálta a gombák gyógyászati célú alkalmazását a jövőre megnyíló, engedéllyel rendelkező létesítményekben, ahol szintén orvosi felügyelet mellett lehet fogyasztani a hallucinogén gombát. Kedd este azonban az állam többtucatnyi városa és megyéje dönthetett arról, hogy lemondjon a gombaközpontok létesítéséről, és legalább egy maroknyi közülük ezt meg is tette.

Psilocybin psychedelic microdosing. Magic Mushrooms being eaten by a casual man.
Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államok nagyvárosaiban reneszánszát éli a kábítószerek használata: Oakland, San Francisco, Denver, Ann Arbor és Seattle is legalizálta a varázsgombát és egyéb drogokat. 

A választáson Marylandben és Missouriban is megszavazták a rekreációs célú marihuána használatát, azonban Arkansasban, Észak-Dakotában és Dél-Dakotában elbuktak a hasonló intézkedések. Jelenleg 21 államban legális a marihuána a felnőttek számára.

Népszavazással legalizálták a varázsgombát

Detroitban megszavazták: ezentúl legális a terápiás gombák, más néven varázsgombák használata.