Az erős védelmi ipar Magyarország biztonsági érdeke, hiszen a védelmi ipari beruházások stratégiai előnyt jelentenek Magyarország számára. Ez a nemzetközi rendszerhez kapcsolódó nemzeti védelmi innovációs rendszer megteremtését foglalja magában – nyilatkozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Brüsszelben.

Palkovics László
Megvan Palkovics László új feladata
Fotó: Filep István / MTI

Kifejtette, a kormány szerkezeti átalakítása újabb lehetőséget kínált ezen a téren is a tárca számára, ezért a jövőben az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. a Technológiai és Ipari Minisztériumtól a Honvédelmi Minisztériumhoz kerül.

A társaság vezetését Palkovics László vezérigazgatóként látja el

– mondta.

Palkovics László hivatalosan a hétfőn mondott le technológiai és ipari miniszteri posztjáról.

Szalay-Bobrovniczky ismertette, hogy a Honvédelmi Minisztérium munkájának átszervezése, a tárca feladatainak beazonosítása és kijelölése véget ért.

Hozzátette, a folyamat lezárását jelenti, hogy Novák Katalin köztársasági elnök november 15-i hatállyal felmentette tisztségéből Maróth Gáspárt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkárát és az általa vezetett terület is átszervezik.

Orbán Viktor döntött: Rogán Antal lép Palkovics László helyébe

A Honvédelmi Minisztérium köszöntettel tartozik Maróth Gáspárnak, aki kormánybiztosként, majd államtitkárként elévülhetetlen érdemeket szerzett az elmúlt években a honvédelmi és haderőfejlesztési program megteremtéséért – tette hozzá.

A tárcavezető közölte, hogy a feladatkörök átalakítása és a minisztérium munkájának racionalizálása során a Maróth Gáspár által felügyelt terület a tárcán belül Gion Gábor stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkárhoz kerül.

A miniszter egyebek között elmondta azt is, hogy

Magyarországot és a magyar embereket csak jól felszerelt és jól kiképzett haderővel, valamint erős védelmi ipari háttérrel lehet megvédeni.

A védelemipar egyúttal a hazai gazdaság újabb hengereként járul hozzá hazánk fejlődéséhez – zárta gondolatait Szalay-Bobrovniczky Kristóf.