A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által a közelmúltban közzétett felmérések szerint a mentális egészség számottevően romlott a koronavírus-járvány kezdete óta. 2020 márciusától 15 OECD-országban, köztük több európai országban is nőtt a szorongás és a depresszió előfordulása. A szorongás előfordulási gyakorisága 2020 elején több mint kétszerese volt a korábbi években tapasztaltaknak Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban, Mexikóban, Új-Zélandon, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban – tudatta az Euronews.

anti depi
Fotó: Shutterstock

A járványhelyzet és a vele járó súlyos gazdasági válság növelte az általános szorongásszintet. 

Egy 2020. év végén készült nemzetközi vizsgálat szerint a koronavírus-járvány miatt megháromszorozódott a depresszió tüneteinek aránya, a szorongásos zavarok száma pedig megduplázódott

– mondta Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet igazgatója egy webináriumon.

Az elhúzódó járványhelyzet jókora mentálhigiénés kihívás elé is állította az emberiséget: egyrészt az önmagunk és szeretteink életéért és egészségéért való aggodalom, másrészt a kijárási tilalom, a fizikai távolságtartás, a kulturális és szabadidős tevékenységek korlátozása, a szociális és fizikai elszigeteltség, harmadrészt pedig az intézkedések következményeként fellépő anyagi bizonytalanság okozta szorongás jelent fokozott mentális megterhelést – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia  oldalán.

Emellett a gazdasági bizonytalanság, a megélhetési problémák, a kizökkenés a komfortzónából, a koronavírus miatti halálesetek, valamint a poszt-Covid-szindróma is növelte a szorongásos és depressziós esetek számát. 

Melyik európai országban szedik a legtöbb antidepresszánst?

Az antidepresszánsok szedésében Európában Portugália vezet, de Spanyolország és Horvátország sincs sokkal lemaradva. 2019-ben Horvátországban még az ibuprofent is megelőzte a diazepám – írja az Európai Adatújságírók Hálózatának weboldala a Civ10 cikkére hivatkozva. A három dobogós után Európában Litvánia és Luxemburg következik, a listán a hatodik helyet foglalja el Magyarország. Szorongásgátlók tekintetében a sereghajtó az Egyesült Királyság és Németország.

2020-ban a németek költöttek a legtöbbet, 812 millió dollárt (783 millió eurót) antidepresszánsokra, akiket a spanyolok (649 millió dollár, azaz 626 millió euró) és az olaszok (456 millió dollár, azaz 440 millió euró) követtek a sorban az OECD adatai szerint. 

A depressziósok számának növekedésével az öngyilkosok száma is nő?

A kezeletlen depresszió legrosszabb kimenetele az öngyilkosság. Az ilyen betegek 15-19 százaléka önkezével vet véget az életének, az öngyilkosságot elkövetők 65-80 százaléka szenved depresszióban – mondta Balázs Judit, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, az ELTE Pszichológiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára a Növekedés.hu-nak. Ennél sokkal magasabb az öngyilkossági kísérletek száma.

A befejezett öngyilkosság férfiak között gyakoribb, mint nőknél. 

Ennek egyik oka, hogy a férfiak kevésbé kérnek segítséget, mint a nők. Az öngyilkosságok száma megfelelő terápiával 80 százalékkal csökkenthető. 

A nők vagy a férfiak érintettebbek a mentális betegségekben? 

A nők több mint kétszer nagyobb valószínűséggel használnak antidepresszánsokat, mint a férfiak, és a fehér bőrű nők körében a használat legalább kétszeres más nemzetiségűekhez képest – derül ki a National Center for Health Statistics új elemzéséből.

Hogyan befolyásolta a koronavírus-járvány az európai emberek antidepresszáns-szedését?

2019 és 2021 között a fogyasztás legalább 10 százalékkal nőtt 14 OECD-országban.

Lettországban például 22 százalékkal nőtt a felhasználás a koronavírus sújtotta két évben, ám Magyarországon csak 1 százalékkal.

A pszichoaktív szerek pedig – szorongásoldó tulajdonságuk miatt – sokaknak jelentenek rövid távú maladaptív megküzdési formát, ezért világszerte várható a visszaélésszerű használat növekedése. A pszichoaktív szereket szedők esetén nagyobb a koronavírus-fertőzés kockázata, és gyakran súlyosabb is a betegség lefolyása a járulékos egészségügyi problémák miatt.

2020-ban, a világjárvány kitörésének évében 3,8 millió doboz vényköteles antidepresszánst váltottak ki a mentális zavarokkal küzdő betegek a patikákban, 103 ezerrel többet a 2019-ben kiadott 3,7 millió dobozhoz képest – derült ki a Hiflylabs Zrt. Világgazdaságnak elküldött adataiból. Ezekre a feszültségoldókra összesen 2,1 milliárd forintot költött a lakosság. 2020-ban csaknem nyolcmillió adag nyugtatószer fogyott, félmillió dobozzal több, mint 2019-ben. Szorongáscsökkentőből 34,1 százalékkal, antidepresszánsból 18,6 százalékkal, altatóból pedig 14,8 százalékkal többet váltottak ki a betegek.

Milyen mellékhatásai lehetnek az antidepresszánsok szedésének?

Az antidepresszánsok szedésének leggyakoribb mellékhatásai közé tartozik a fejfájás, hányinger, alvászavarok, szédülés, hasmenés, gyengeség és fáradtság, szorongás, gyomorpanaszok és a szájszárazság.

Az antidepresszáns szerek fogyasztása 2010 és 2020 között 36,5 százalékkal nőtt 24 európai országban. Dánia az egyetlen ország, ahol az elmúlt évtizedben 4 százalékkal csökkent az antidepresszánsok használata. Mindez összefüggésbe hozható azzal, hogy Dánia 2022-ben a második helyet szerezte meg a világ legboldogabb nemzeteinek listáján.