Közélet

Orosz kézre kerülhet Zelenszkij krími luxusingatlana

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tulajdonában lévő jaltai villa 800 ezer dollárt ér.

Az orosz hatóságok csütörtökön jelentették be, hogy állami tulajdonba kerülhetnek az elcsatolt Krím félszigeten lévő ukrán tulajdonú ingatlanok, köztük Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jaltai villája is – tudatta a Moscow Times.

A monument to the Soviet State founder Vladimir Lenin sits on a hill behind residential buildings in Sevastopol, the largest city on the Crimean Peninsula and its most important port and naval base, on July 15, 2022. - Tourism in Crimea has fallen sharply in a region under Russian control, with beaches and other destinations only half full as visitors stay away due to fears and uncertainties over the ongoing Russian military action in Ukraine. Russian soldiers now stroll along Sevastopol's streets and tourist kiosks sell Russian flags and military insignia. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP) UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-CRIMEA-TOURISM-LEISURE, orosz, krím, ingatlan,
Az orosz ellenőrzés alatt álló Krím félszigeten a turizmus jelentősen visszaesett, a strandok csak félig teltek meg, mivel a látogatók távol maradnak az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos félelmek és bizonytalanságok miatt. Szevasztopol utcáin most orosz katonák sétálnak, és a turisztikai irodák orosz zászlókat és katonai jelvényeket árulnak.
 Fotó: Olga Maltseva / AFP

Vlagyimir Konsztantyinov, a krími parlament elnöke az orosz állami médiában közölte, hogy összeállítják a „barátságtalan” külföldi magánszemélyek és államok tulajdonában lévő ingatlanok listáját, amelyeket államosíthatnak.

Ezen a listán szerepel az a 800 ezer dollár értékű jaltai ingatlan is, amelyet Zelenszkij felesége, Olena Zelenszka 2013-ban vásárolt meg.

Az orosz törvényhozók idén nyáron kezdték el kidolgozni azokat a törvényeket, amelyek lehetővé tennék az ukrán tulajdonban lévő vagyontárgyak lefoglalását.

Moszkvai tisztviselők korábban azt ígérték, hogy tiszteletben tartják a Krím 2014-es orosz annektálása előtt érvényben lévő tulajdonjogokat, álláspontjuk azonban megváltozott, amióta a szankciókkal sújtott, orosz tulajdonban lévő európai és egyesült államokbeli vagyonokat is elkobozták. Zelenszkij a háború kezdete óta többször ígéretet tett arra, hogy a Krím ismét ukrán ellenőrzés alá fog kerülni.

 

Jalta ingatlanok lefoglalása orosz-ukrán háború Krím-félsziget
Kapcsolódó cikkek