Az orosz erők tönkretették a kulcsfontosságú infrastruktúrát, a kommunikációs, víz- és fűtési, valamint az elektromos hálózatot Herszonban, mielőtt kivonultak – jelentette be Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök elmondta, hogy a hatóságok megkezdték a takarítást a visszafoglalt városban, ahol majdnem kétezer aknát, drótakadályokat és fel nem robbant lövegeket hagytak az oroszok maguk után. „Mindenhol ugyanez a céljuk: megalázni az embereket, amennyire csak lehetséges. De mindent helyre fogunk állítani, higgyék el nekem” – idézte a szavait a Reuters. Zelenszkij beszámolt arról is, hogy pokoli harcok folynak a donyecki régióban, de az ukrán csapatok bátran ellenállnak, és tartják a védelmi vonalakat.

Ukrainian army enters Kherson after Russian retreat
A környékbeliek melegen üdvözölték a felszabadító ukrán katonákat. 
Fotó: Anadolu Agency


A Herszonba vezető úton a falusiak virággal köszöntötték az ukrán katonákat. „Két nap alatt húsz évet fiatalodtunk” – mondta a 61 éves Valentyina Buhajlova, amikor az egyik felszabadító megölelte. A nemzetközi repülőtér közelében azonban folytatódott a hét végén is a tüzérségi tűzpárbaj, és a rendőrség közölte, hogy ellenőrző pontokat állítanak fel a városban és környékén, és átvizsgálják a hátrahagyott aknák után kutatva.
A polgármester szerint a humanitárius helyzet súlyos. „Kritikus hiány van, főleg vízből. Nincs elég gyógyszer, nincs elég kenyér, mert nem lehet sütni: nincs áram” – mondta Roman Holovnia polgármester az ukrán televíziónak. A neves graffitiművész, Banksy az Instagramon egy olyan falfestményt leplezett le, amelyen egy tornászlány látható kézállásban egy kis betontörmelék-halmon az ukrajnai Borogyanka városában, amelyet Oroszország áprilisig megszállva tartott, és amely a harcok első napjaiban rengeteg kárt szenvedett.
„Ez egy olyan történelmi pillanat az országunk számára, hogy olyan emberek, mint Banksy és más híres személyiségek, idejönnek, és megmutatják a világnak, mit tett velünk Oroszország” – mondta a 31 éves Alina Mazur, aki 60 kilométert autózott a fővárosból, Kijevből, hogy megnézhesse a művet.

A humanitárius helyzet kritikus a városban. 
Fotó: Stringer

A Mikolajivból Herszonba vezető utat elhagyott orosz lövészárkok, szétlőtt mezők szegélyezik, tele szeméttel, takarókkal és álcahálóval. Egy öntözőárok tele volt eldobott orosz felszereléssel, és az út szélén több páncéltörő akna volt látható. A Kiselivka faluban élők szerint az oroszok szerda este távoztak. „Egyetlen lövést sem adtak le – mondta az 54 éves Hyhory Kulyaka, aki robogón hajtott fel. – Egyszerűen csak elmentek.”
Az ukrajnai háború kiemelt témaként szerepel majd Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök első személyes találkozóján is, amelyet Balin rendeznek a G20-csúcstalálkozó alkalmából. „Ismerem Hszi Csin-pinget, több időt töltöttem vele, mint a világ bármelyik másik vezetőjével” – nyilatkozta ezzel kapcsolatban a hét végén az amerikai elnök. „Mindig őszinte vitát folytattunk. Soha nem volt semmiféle félreértés azt illetően, hogy melyikünk hol áll” – tette hozzá. Elmondta, hogy hétfői megbeszélésükön nem fog bocsánatot kérni, amiért kitart Ukrajna támogatása mellett az invázió kezdete óta. A Sky News ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy Peking óvakodik Moszkva bírálatától, de eddig még nem adott fegyvert az oroszoknak.