Biztonsági fenyegetés miatt kiürítették hétfőn a karácsonyi vásárokat a németországi Düsseldorf belvárosában. Az Észak-Rajna–Vesztfália tartományi főváros központjában rendezett szabadtéri adventi vásárokat absztrakt biztonsági zavar miatt kellett kiüríteni – nyilatkozta egy rendőrségi szóvivő a Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaságnak.

Threat situation Christmas market Düsseldorf
karácsonyi vásár
Biztonsági fenyegetés miatt kiürítették a düsseldorfi karácsonyi vásárokat.
Fotó: Erich Reimann / DPA /DPA Picture-Alliance via AFP

A szóvivő kifejtette, hogy közvetlen veszély egyelőre nincsen, az intézkedést elővigyázatosságból hozták, mert a biztonság a legfontosabb. A fenyegetés jellegéről, forrásáról egyelőre nem közöltek részleteket.

A Bild című német napilap értesülése szerint egy névtelen telefonáló azzal fenyegetőzött, hogy teherautóval belehajt a tömegbe a városháza előtti vásárban. A rendőrség délután zárta le a területet és a környező utcákat. Veszélyre utaló jeleket nem tártak fel, ezért este feloldották a közlekedési korlátozásokat, de a standok, az óriáskerék és a jégpálya zárva maradtak hétfőn.

Legutóbb Berlinben történt hasonló eset november végén, akkor az egyik legnagyobb belvárosi téren, az Alexanderplatzon működő adventi vásárt kellett kiüríteni több órára, mert egy telefonáló tömeges gázolással fenyegetőzött.

Németországban a legutóbbi nagyobb terrortámadás éppen egy tömeges gázolás volt egy karácsonyi vásárban. A tizenegy halálos áldozatot követelő merénylet 2016 decemberében történt egy másik berlini téren, a Breitscheidplatzon.

Ettől félnek leginkább a karácsonyi vásárokban

A téli kikapcsolódás a fiatalok körében a legnépszerűbb, a 18–39 évesek fele tervez idén kilátogatni egy karácsonyi vásárra.