Közélet

Felrobbant az ukrán ajándék: megsüketült a lengyel rendőrfőkapitány

Kínos baleset történt a kapitányságon, az ukrán látogatásról hazavitt gránátvető elsült Jaroszlaw Szymczyk kezében, aki a hírek szerint elvesztette a hallását.

Egy napon keresztül találgatták Lengyelországban, mi történhetett a rendőr-főkapitányságon, Varsóban. A helyi rendőrpalotához ugyanis mentőket és tűzszerészeket is riasztottak, miután robbanásról számoltak be az egyik irodában szerda este. Sokan külső támadásra gondoltak, de a helyzet ennél jóval egyszerűbb és kínosabb is, bár a végeredményen nem változtat: Jaroszlaw Szymczyk lengyel rendőr-főkapitány megsérült. 

Celebrations Of The Podkarpackie Provincial Police Day In Rzeszow Police Commander in Chief, Inspector General of Polish Police, Jaroslaw Szymczyk, during the celebration of the Police Day in Podkarpackie Voivodeship (Subcarpathia Province) held in Rzeszow.On Wednesday, July 27, 2022, in Rzeszow, Podkarpackie Voivodeship, Poland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Artur Widak / AFP

A részletek a lengyel belügyminisztérium csütörtöki közleményéből, illetve a lengyel sajtó nyomozásából derültek ki. Ezek alapján sikerült rekonstruálni a történteket, így derült ki, hogy semmilyen támadásról nem volt szó, baleset történt. 

Szymczyk ugyanis december 11-én és 12-én Ukrajnában járt, ahol a helyi rendőri vezetőkkel találkozott. Tőlük kapott ajándékba egy gránátvetőt, amelyről a kapitány feltehetően azt hitte, hogy már hatástalanított szerkezet, azaz nyugodtan kiteheti az irodájában is. Hát, valószínűleg nem kellett volna, mert miközben a kezében forgatta, a szerkezet váratlanul elsült, és sérüléseket okozott, nemcsak a kapitánynak, de egy másik hivatalnoknak is, őt azonban nem kellett kórházba szállítani. 

Szymczykot viszont igen, mert a hírek szerint meg is süketült a robbanástól. 

Az ügyben vizsgálatot indítottak. 

A lengyel lapok egyébként még egy harmadik sérültről is beszéltek, aki a kapitányság épületének állványzatáról esett le a robbanás pillanatában, de ezt hivatalosan senki sem erősítette meg. 

Lengyelország és Ukrajna között egyébként annak ellenére is szoros maradt a viszony, hogy november közepén egy eltévedt légvédelmi rakéta két civil ember halálát okozta a határ közelében. 

 

Lengyelország Ukrajna baleset robbanás
Kapcsolódó cikkek