Két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba – közölte honlapján a Radio Zet. Az áldozatok a gabonaszárító munkásai voltak, a mentőszolgálatok jelenleg a helyszínen tartózkodnak – számolt be az Anews.

Az eset pontos okait és körülményeit vizsgálják, amíg a területet biztosítják. 

A hírt később az AP-nek is megerősítették.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő nem erősítette meg azonnal az amerikai titkosszolgálat magas rangú tisztviselőjének információit, aki a helyzet kényes jellege miatt névtelenül nyilatkozott. Müller azt mondta, hogy a legfelső vezetők rendkívüli ülést tartanak a válsághelyzet miatt.

A lengyel sajtó arról számolt be, hogy két ember meghalt kedd délután, miután egy lövedék becsapódott egy gabonaszárító területére Przewodówban, egy lengyel faluban, közel az ukrán határhoz.

Az orosz erők kedd délután átfogó rakétatámadást indítottak Ukrajna ellen, elsősorban energetikai létesítményeket támadtak, a csapások estig folytatódhatnak – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a lakossághoz intézett videóüzenetében.

A rakétatámadások érintették a Barátság kőolajvezetéket is. Herman Haluscsenko energetikai miniszter a Facebookon közölte, hogy az átfogó orosz rakétatámadás az Ukrajnával szomszédos több ország energiarendszerére is hatással lehet. Kiemelte, hogy az energiarendszer elleni mostani támadás volt a legsúlyosabb a háború kezdete óta.

Orbán Viktor összehívta ma estére a Védelmi Tanács ülését.

A Mol biztosítani tudja az ország és a régió energiaellátását

A egyik szivattyúállomásának működtetéséhez használt áramszolgáltatót is találat ért. A Mol azt közölte, felkészült a helyzetre.