BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Koronavírus helyett most vulkánkitörés miatt kell a maszk

Az indonéz katasztrófavédelmi ügynökség arra szólította fel a lakosokat, hogy a kitörés központjának 5 kilométeres körzetében ne végezzenek semmilyen tevékenységet.

Az indonéziai Jáva szigetén kitört a Semeru vulkán, amely 1,5 kilométeres hamuoszlopot lövellt a levegőbe. A hatóságok, figyelmeztették a lakosokat, hogy maradjanak távol a kitörés területétől. A katasztrófavédelmi ügynökség arra szólította fel a lakosokat, hogy a kitörés központjának 5 kilométeres körzetében ne végezzenek semmilyen tevékenységet, és a lávaömlés veszélye miatt maradjanak 500 méterre a folyópartoktól.

Semeru, vulkán, Indonézia
Fotó: AFP

A japán meteorológiai szolgálat közölte, hogy a kitörés után figyelemmel kíséri a szökőár kialakulásának lehetőségét – jelentette az NHK közszolgálati televízió. A vulkán szombat este tört ki, a közösségi médiában közzétett videókon szürke hamufelhők látszottak a közeli területeken. A tájékoztatás szerin a vulkáni aktivitás továbbra is a III. szinten maradt, a legmagasabb, IV. szint alatt. Az indonéz hatóságok maszkokat osztottak ki a helyi lakosoknak.

A Semeru a legmagasabb jávai vulkán, amelynek legutóbbi jelentősebb kitörése tavaly decemberben volt. Akkor 15 ember meghalt, 27 eltűnt. Még egy évvel korábban, 2020 decemberében több ezer ember menekült el a térségből, a láva egész falvakat árasztott el.

Indonézia a Tűzgyűrűnek nevezett, szeizmikusan aktív törésvonal mellett helyezkedik el. Az országban 142 vulkán van.

A világon itt él a legtöbb ember, aki tűzhányó közelében lakik, köztük 8,6 millióan 10 kilométeres sugarú körön belül.

A szigetországban gyakoriak a földrengések. A 2004-ben Szumátra szigeténél bekövetkezett, 9,1-es erősségű rengés szökőárat okozott, amely 14 országot érintett, és 226 ezer halálos áldozattal járt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.