Őrizetbe vették egy dél-alföldi benzinkút üzemeltetőjét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, mert hatósági áras üzemanyaggal csalt – tudatta a közleményben kedden.

Egy dél-alföldi benzinkút üzemeltetője napi rendszerességgel, nyitvatartási időn kívül, hatósági áron szolgált ki egy céget, amely nem jogosult a kedvezményes beszerzésre. 

Az adóelkerülő vevő ezerliteres, úgynevezett IBC-tartályokba tankolt, közvetlenül a kútfejről. A kutas még arra is odafigyelt, hogy az üzemanyagtartályok űrmérete szerint, részletekben töltse és papírozza le a tankolást. Az eladó minden megtöltött tartály után 30 ezer forint kenőpénzt fogadott el.

Cropped Hand Of Handcuffs,
Man on the chair in Handcuffs. Rear view and Closeup ,Men criminal in handcuffs arrested for crimes. With hands in back,boy  prison shackle in the jail violence concept.
Fotó: Choochart Choochaikupt / EyeEm / Getty Images

Az üzemanyag értékesítésére vonatkozó jogszabályok megszegésével az eladó több mint 9 ezer liter üzemanyagot adott el helyett hatósági áron. Így csaknem 600 ezer forint áfával rövidítette meg a költségvetést, cége pedig 2,6 millió forint bevételtől esett el. A hatósági áras üzemanyag illegális megcsapolására ráállt benzinkutat teljes ellenőrzés alá vonta a NAV. 

A kút üzemeltetőjét és egyik vevőjét gyanúsítottként hallgatták ki, majd a kutast őrizetbe vették.

A bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalással, vesztegetés elfogadásával és hűtlen kezeléssel gyanúsított férfi akár tíz év szabadságvesztésre is számíthat – tudatta a NAV.