„Vannak vitáink az európai intézményekkel, és szeretnénk is őket átalakítani. 

De azt, hogy elveszítik a szavahihetőségüket, hogy ez a hipokrita, álszent – általunk egyébként jól ismert – karakterük felszínre kerül, ez rombolja annak a közösségnek az erejét, amihez mi is tartozunk” – reagált Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai nemzetközi sajtótájékoztatón a katarigate-ként hírhedtté vált EP-korrupciós botrányra.

ORBÁN Viktor
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Hozzátette, hogy ez az ügy szerinte igazolja a magyar Országgyűlés korábbi elfogadott határozatát, hogy

a magyarok azt szeretnék, hogy felszámolják az Európai Parlamentet.

Idén nyáron a kormánypártok szavazták meg az jövőjével kapcsolatosan képviselendő magyar álláspontról című határozatot, miszerint 

az Európai Parlament képviselőit a nemzeti parlamenteknek kell delegálni, így biztosítva a valódi politikai legitimitást.

A sajtótájékoztatón Orbán Viktor azt mondta, a korrupciós botrány arra hívja fel a figyelmet, hogy a nemzeti parlamentekben sokkal erősteljesebb ellenőrzési rendszerek működnek a képviselők irányában, mint amilyenek ma működnek, illetve nem működnek az Európai Parlamentben.

„Tehát ha erősebb ellenőrzés alá akarjuk venni az Európai Parlamentet mint intézményt, akkor 

jobb lenne, ha a közvetlen választás helyett inkább nemzeti parlamentbe választott képviselőket küldenénk oda”

– fogalmazott, és hozzátette, hogy az elképzelés nem ördögtől való, mert korábban is volt már ilyen eljárás az EP történetében. „A mocsarat le kell csapolni” – ismételte meg korábbi kijelentését Orbán Viktor.  

Az EU hitelessége forog kockán

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy részleges beismerést tett Eva Kaili, az Európai Parlament volt alelnöke, aki e szerint tudott arról, hogy lakásán pénzzel teli bőröndök vándorolnak, és a vizsgálat elindulásakor arra utasította apját, hogy rejtse el az otthonában a későbbi házkutatások során megtalált készpénz nagy részét.

Belgiumban vizsgálati fogságba helyezték a görög szocialista európai parlamenti képviselőt és további három gyanúsítottat. Az ügyészség szerint katari vesztegetők tetemes pénzösszegekkel és értékes ajándékokkal kísérelték meg lekenyerezni az uniós parlament magas pozíciót betöltő tagjait. A nyomozás korrupció és pénzmosás ügyében indult. 

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Politicónak adott exkluzív interjúban azt mondta, hogy az Európai Parlamentet megrengető katarigate korrupciós botrány drámai és káros az Európai Unió hitelességére nézve és megnehezíti Brüsszel számára a válságok kezelését.