Az Európai Parlamentet megrengető „katargate” korrupciós botrány drámai és káros az hitelességére nézve, és megnehezíti Brüsszel számára a válságok kezelését – mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Politicónak adott exkluzív interjúban. 

Fotó: John Thys / AFP

Michel elmondta, nagyon aggasztja a belga rendőrség által az elmúlt napokban az Európai Parlament jelenlegi és volt képviselői ellen felhozott pénzmosás és korrupció vádja.

„Először is le kell vonnunk a tanulságokat és intézkedéscsomagot kell kidolgoznunk az ilyesmi elkerülésére – a korrupció jövőbeli megelőzésére” – mondta Michel, az Európai Unió elnökeként immár második ciklusát töltő volt belga miniszterelnök. Hozzátette, hogy

a botrány még nehezebbé teszi számunkra, hogy az európai polgárok életét jelenleg befolyásoló gazdasági és energiaválságra összpontosítsunk.

Valérie Hayer, Emmanuel Macron francia elnök pártjának EP-képviselője úgy fogalmazott a Politicónak, hogy 

Az EU az elmúlt évben csak néhányszor került a világ hírlapjaira – például amikor betiltottuk a belső égésű motort, most pedig ezzel a korrupciós botránnyal.

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy részleges beismerést tett Eva Kaili, az Európai Parlament volt alelnöke, aki e szerint tudott arról, hogy lakásán pénzzel teli bőröndök vándorolnak, és a vizsgálat elindulásakor arra utasította apját, hogy rejtse el az otthonában a későbbi házkutatások során megtalált készpénz nagy részét.

Belgiumban vizsgálati fogságba helyezték a görög szocialista európai parlamenti képviselőt és további három gyanúsítottat. Az ügyészség szerint katari vesztegetők 

tetemes pénzösszegekkel és értékes ajándékokkal kísérelték meg lekenyerezni az uniós parlament magas pozíciót betöltő tagjait. A nyomozás korrupció és pénzmosás ügyében indult. 

 

Brüsszeli korrupciós botrány: csütörtökön áll bíróság elé az EP egykori alelnöke

Eva Kailit és három társát december 9-én tartóztatták le. Az EP egykori alelnöke december 22-én kell bíróság elé álljon.