Videóüzenettel jelentkezett Orbán Viktor miniszterelnök az csúcstalálkozójáról.

A kormányfő úgy fogalmazott, hogy a csúcstalálkozóra rányomta a bélyegét az a tény, hogy letartóztatták az Európai Palament baloldali alelnökét. 

Mindenki tudta, hogy Brüsszel tele van korrupciós ügyekkel, de most már olyan szintet ért el a dolog, hogy a rendőröknek is intézkedniük kellett

–  mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a botrány megrengette az európai intézményeket, „folyamatosak a házkutatások”, „eurómilliókat foglalnak le a rendőrök” – tette hozzá.

Korábban a Világgazdaság is beszámolt arról, hogy Belgiumban vizsgálati fogságba helyezték Eva Kaili görög szocialista európai parlamenti képviselőt és további három gyanúsítottat. Az ügyészség szerint katari vesztegetők tetemes pénzösszegekkel és értékes ajándékokkal kísérelték meg az uniós parlament magas pozíciót betöltő tagjait lekenyerezni. A nyomozás korrupció és pénzmosás ügyében indult.

Sokak szerint a szállak a legmagasabb szintekig is elvezethetnek. A mai napon meghallgattuk az Európai Parlament elnökét, felszólítottuk, kezdeményeztük, hogy a brüsszeli korrupciósbotrány  mély és átfogó kivizsgálása történjen meg

– mondta a magyar kormányfő. 

Ideje, hogy lecsapoljuk a mocsarat itt, Brüsszelben

– jelentette ki. 

Az Európai Parlament közölte: a képviselők nem találkozhatnak a katari képviselőkkel, és nem látogathatják az országot sem, amíg nem tisztázzák a helyzetet. Alexander De Croo belga miniszterelnök szerint a parlament hanyag volt, így a belga igazságszolgáltatásnak kell takarítania.  A belga hatóságokkal együttműködő olasz pénzügyőrség Francesco Giorgi, az EP-alelnök élettársa milánói lakásában további húszezer euró készpénzt foglalt le. A férfi a belga hatóságoknak tett vallomásában beismerte bűnösségét. Magára vállalt mindent élettársa Eva Kaili védelmében, akivel közös gyerekük van. Giorgi elismerte azt is, hogy a civil szervezetek a pénz tisztára mosására szolgáltak. 

Bepánikolt az EP a katari korrupciótól: tiltás, szabályozás és átvilágítás jön

Az uniós vezetők nagyon igyekeznek kimosakodni a rájuk hulló piszokból, gyorsan reagáltak a korrupciós botrányra, természetesen csak azután, hogy az egész lelepleződött.