Az instabilitás és az emberek biztonságát fenyegető veszélyek „a mai világ jellemzői közé tartoznak”, méghozzá „sajnos nem ideiglenesen”, ezért a következő években is kitarthat a menedékjogi kérelmek számának növekedése – mondta Nina Gregori, az Menekültügyi Ügynöksége (EUAA) vezetője a Berliner Morgenpostnak a német lap hírportálján hétfőn közölt összeállításban.

People arriving from Ukraine on their way to the train station in Przemysl.According to research conducted by Lalafo, about half of Ukrainians who came to Poland because of the war are of working age. Over 96% are women aged 30-50, 16% are under this age, and 10% are elderly. As per the Lalafo survey, almost 90% have children, usually one or two. Half of forced migrants from Ukraine want to return home after the war, while about 12% express a desire to stay in Poland.On Thursday, December 22, 2022, in Przemysl, Subcarpatian Voivodeship, Poland.
Fotó: AFP

Az idén október végéig csaknem 790 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be az EU-ban, 54 százalékkal többet, mint egy évvel korábban 

– ismertette a máltai központú szervezet vezetője, hozzátéve, hogy a geopolitikai fejlemények egyre több embert kényszerítenek menekülésre, így az EU-ba is többen érkeznek, és a trend az év végén még erősödött is.

Azonban a kérelmek száma így is jóval elmarad a legutóbbi nagyobb menekülthullám idején, 2015–2016-ban regisztrált évi 1,3 milliótól 

– mutatott rá a szlovén szakember.

Ugyanakkor a kimutatásban nem szerepel az orosz támadás miatt Ukrajnából az EU-ba menekült 4,7 millió ember, mert ők külön eljárás nélkül, automatikusan ideiglenes védelmet kapnak a közösség minden országában. Beáramlásuk erős nyomás alá helyezte a tagállami menekültügyi rendszereket, de az átmeneti védelemről szóló EU-s irányelv alkalmazásával sikerült elkerülni az összeomlásukat – fejtette ki Nina Gregori.

A young woman seen arriving from Ukraine on the evening train at the railway station in Przemysl.According to research conducted by Lalafo, about half of Ukrainians who came to Poland because of the war are of working age. Over 96% are women aged 30-50, 16% are under this age, and 10% are elderly. As per the Lalafo survey, almost 90% have children, usually one or two. Half of forced migrants from Ukraine want to return home after the war, while about 12% express a desire to stay in Poland.On Thursday, December 22, 2022, in Przemysl, Subcarpatian Voivodeship, Poland.
Fotó: Artur Widak/AFP

Hangsúlyozta, támogatja azt a törekvést, hogy még a 2024-es európai parlamenti választás előtt véghezvigyék az EU-s menekültügyi és migrációs igazgatási reformot az Európai Bizottság javaslatai alapján, amelynek lényege a közösség külső határának hatékonyabb ellenőrzése, az elutasított menedékkérők gyors hazaszállítása és 

a menekültek tagállamok közötti szolidáris elosztása.

Külföldön terjeszkednek az ukrán vállalatok: ki marad Ukrajnában?

Az utóbbi hónapokban minimálisra csökkent a cégbejegyzések száma Ukrajnában, míg Lengyelországban az ukránok folyamatosan regisztrálják a vállalkozásaikat és pótolják a munkaerőhiányt.

Az EUAA-nak központi szerepe van a tervezett új rendszerben. Az EU decentralizált ügynökségei közé tartozó szervezet január óta működik, és az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatalból (EASO) jött létre, bővített mandátummal. Feladata a tagországi hatóságok operatív és technikai támogatása a közös menekültügyi rendszer működtetésében.

A displaced family from the russian occupied city of Mala Tokmachka in their room shelter in Zaporizhia, Ukraine. Many people moved out of the russian occupied villages to the main cities in Ukraine because the constant shelling during the combats or because they lost their homes.
Fotó:  Celestino Arce/NurPhoto via Getty Images

Az első év a »robbanásszerű« növekedésé volt 

– mondta Nina Gregori, kiemelve, hogy míg az EASO-nak csupán három tagállammal volt aláírt operatív együttműködési terve, az EUAA már 14 tagországgal kötött ilyen megállapodást, és több millió ukrán menekült védelméhez járult hozzá. Dolgoznak az úgynevezett menekültügyi szakértői készenléti állomány felállításán is. Ez a stáb 500 fős lesz, az ügynökség rendelkezésére bocsátott tagállami tisztviselőkből áll majd, és napokon belül bevethető lesz bárhol a helyi válsághelyzetek kezelésére – ismertette az uniós ügynökség vezetője.