Közélet

Dacol az orosz rakétákkal az ukrán lakosság – Kevesebb mint 10 százalékuk tervezi elhagyni az országot

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet felmérést készített az ukrán lakosság körében arról, hogy tervezik-e elhagyni az országot. Aki távozni akart, az valószínűleg már megtette, mivel a megkérdezettek mindössze 9 százaléka mondta azt, hogy el akar költözni jelenlegi lakóhelyéről. A távozni vágyók több mint 70 százaléka az országon belül akar vándorolni, és csupán 20 százalékuk menne külföldre.

Az elmúlt hetekben tapasztalható intenzív orosz rakétatámadások ellenére az ukránok 91 százaléka nem tervezi végleg elhagyni a jelenlegi lakóhelyét. Aki mégis a költözésen gondolkozik, az is azt vallja, hogy országon belül települne át, jellemzően a nyugati területekre. A költözést tervezők mindössze 20 százaléka mondta azt, hogy külföldre akar menekülni – derült ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet felméréséből. 

Ukraine - Polish Border Migration Continuous Ukrainians queue at the railway station in Przemysl, Poland  to depart for Ukraine on December 20, 2022. Since the beginning of the Russian invasion on Ukraine more than 7 million Ukrainian refugees crossed the Polish border to flee the conflict. Since than many Ukrainians returned to their homeland or moved on to various destinations.  Today more Ukrainian travel back to Ukraine than escape it. (Photo by Dominika Zarzycka/NurPhoto) (Photo by Dominika Zarzycka / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Dominika Zarzycka / AFP

A friss adatokban az országot elhagyni vágyók aránya azért lehet ilyen alacsony, mivel aki távozni akart, az már korábban elköltözött Ukrajnából.

Külföldön terjeszkednek az ukrán vállalatok: ki marad Ukrajnában?

Az utóbbi hónapokban minimálisra csökkent a cégbejegyzések száma Ukrajnában, míg Lengyelországban az ukránok folyamatosan regisztrálják a vállalkozásaikat és pótolják a munkaerőhiányt.

A Kiszo.net azt írja, hogy a tanulmány szerint a nagymértékű országon belüli migráció nem okozott jelentős társadalmi feszültséget. A befogadó közösségek állandó lakosainak 72 százaléka pozitívan viszonyul a belső menekültekhez, míg csak 6 százalékuk negatívan, a többiek pedig semlegesek.

A BBC nyáron azt írta, hogy legalább 12 millió ember menekülhetett el Ukrajnából. Ebben benne vannak azok is, akiket Oroszországba vittek. Európában a decemberi adatok szerint majdnem 8 millió ukrán menekültet regisztráltak.

A friss hírek szerint Magyarországra december 21-én 7858 ukrán menekült érkezett az ukrán–magyar határon keresztül, illetve további 4342-en lépték át a román–magyar határt.

A beléptetettek közül a rendőrség 258 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. 

Nekik ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

 

Kapcsolódó cikkek