Hazarendelte pénteken bécsi nagykövetét Románia, válaszul az ország schengeni csatlakozásával kapcsolatos osztrák vétóra. A bukaresti külügyminisztérium közleménye szerint a diplomáciai szokásjog szerint a döntés azt jelzi, hogy a román fél mélységesen elítéli Ausztria magatartását, és csökkenteni akarja a diplomáciai kapcsolatok szintjét. Románia bécsi nagykövetségét Emil Hurezeanu nagykövet hazahívását követően ideiglenes ügyvivő fogja vezetni.

Paris,,France,-,July,14,,2014:,Tchad,Diplomatic,Car,During
Fotó: pixinoo

Amint arról a Világgazdaság is beszámolt, január 1-jétől új tagja lesz a schengeni övezetnek, Horvátország – ezt egyöntetű szavazással döntötték el csütörtöki ülésükön az Európai Unió igazság- és belügyminiszterei. Nem sikerült azonban keresztülvinni, hogy a határvédelemmel rendelkező schengeni övezet tagjává váljon Bulgária és Románia is. 

A román oldalról ez több heves reakciót is kiváltott, így például a bukaresti turisztikai miniszter az ausztriai síelés elhalasztását kérte a románoktól, de Erdély egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalkozója, az aradi Dimitrie Musca is úgy döntött, megszünteti az osztrák bankoknál vezetett céges számláit.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter pedig az uniós döntéshozók képmutatására hívta fel a figyelmet, akik most nem hozták elő az egyhangú döntéshozatallal szembeni kritikáikat.

A vétót bejelentő Gerhard Karner osztrák belügyminiszter a Der Standardnak adott interjújában pedig arról beszélt, hogy ő is dühös az ügy kapcsán, szerinte ugyanis a jogi dokumentumok gyakorlatilag egyik napról a másikra kerültek az asztalra, anélkül, hogy felkészítették volna a lakosságot arra, hogy ez mit fog jelenteni.