Tegnap szavaztak az EU-tagállamok Brüsszelben Horvátország, Románia és Bulgária csatlakozásáról a Schengen-övezethez. Horvátország felvételt nyert, de Románia és Bulgária nem csatlakozhat, holott mindketten megérdemelték volna, hiszen keményen védik határaikat, és sokat tettek az illegális migráció megfékezése érdekében – emlékeztetett Szijjártó Péter külügyminsizter közösségi oldalára kitett posztjában.

Peter Szijjarto, the Hungarian Minister of Foreign Affairs and Trade, in Downing Street Peter Szijjarto, the Hungarian Minister of Foreign Affairs and Trade, in Downing Street after talks with Boris Johnson amid the COVID-19 coronavirus pandemic. 31 May 2021. (Photo by: Rob Welham/Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images)
Fotó: Universal History Archive / Getty Images

Akkor mégis miért nem csatlakozhattak? Nos, azért, mert egy-egy tagállam – Ausztria, illetve Hollandia – megvétózta a csatlakozásukat. Mindenki más támogatta. 

– mutatott rá 

A miniszter felvetette, hogy most elmaradt az eddig az egyhangú döntéshozatal eltörléséért kardoskodók felhorkanása, jelezve meglepetését a döntést követő csenddel kapcsolatban, rámutatva, hogy ez mindig másként van, ha esetleg hazánk él ugyanezen jogával. 

Amint arról a Világgazdaság is beszámolt, január 1-jétől új tagja lesz a schengeni övezetnek, Horvátország – ezt egyöntetű szavazással döntötték el csütörtöki ülésükön az igazság- és belügyminiszterei. Nem sikerült azonban keresztülvinni, hogy a határvédelemmel rendelkező schengeni övezet tagjává váljon Bulgária és Románia is.

Interjút adott a románok schengeni övezetbe való belépését leszavazó Gerhard Karner osztrák belügyminiszter, aki azt mondta, maga is nagyon mérges azért, ahogyan a dolgok alakultak.