Japánban a születések száma januártól októberig 4,8 százalékkal, 670 ezerre csökkent az előző év azonos időszakhoz képest – derül ki a japán egészségügyi minisztérium adataiból. Ha ez a tendencia folytatódik az év végéig, akkor a világ harmadik legnagyobb gazdaságában az újszülöttek éves száma 770 ezer körül lesz, szemben a tavalyi 812 ezerrel.

YAMANAKAKO, JAPAN - NOVEMBER 19 : A child accompanied by her mother and grandmother plays with a swan at Lake Yamanakako on November 19, 2022, Yamanakako village, Yamanashi Prefecture, Japan. Located at the foot of Mount Fuji, a world cultural heritage site, nearly 1000 meters above sea level, Lake Yamanakako is the largest of Mount Fuji's five lakes and is part of a region renowned for its natural beauty and exceptional landscapes.
Fotó: David Mareuil / AFP

A születésszám a vártnál gyorsabban csökken a szigetországban: a japán Népesedési és Társadalombiztosítási Kutatóintézet 2017-ben készült prognózisa 2022-re 850 ezer körüli születésszámot jelzett, a 800 ezer alá esést pedig 2030-ra várta. A távol-keleti ország gyorsan elöregedő társadalmában 

a születések számának csökkenése veszélyezteti a kormány társadalombiztosítási programjai, köztük a nyugdíjak és az idősek orvosi ellátása jövőbeli finanszírozását.

A kabinetiroda által júniusban kiadott, a csökkenő születési számokról szóló 2022. évi fehér könyv szerint a koronavírus terjedése a házasságkötések és a terhességek számának csökkenéséhez vezetett, és a 20-as és 30-as éveikben járó emberek a világjárvány miatt más generációkhoz képest nagyobb aggodalommal tekintenek a munkahelyi biztonságra és a jövedelmi kilátásokra, így kevésbé optimisták a családalapítással kapcsolatban, mint a járvány kitörése előtt.

A születések száma csökkenő tendenciát mutat azóta, hogy 1973-ban, a második japán baby boom idején 2,09 millió körül tetőzött. A születésszám 1984-ben másfél millió, 2016-ban egymillió alá esett és azóta tovább redukálódik.

A felkelő nap országának teljes termékenységi arányszáma – vagyis hogy egy nő az élete során átlagosan hány gyereknek adna életet – 2021-ben 1,30 volt. A ráta már a hatodik egymást követő évben csökkent, 2021-ben 0,03 százalékponttal maradt el az egy évvel korábbitól. A csökkenő trend demográfiai előrejelzések szerint a következő években is folytatódni fog. 

Robbantott a japán központi bank

Sokkolta a piacokat a Bank of Japan, kedden a duplájára, plusz-mínusz 50 bázispontra szélesítették a tízéves irányadó hozamingadozásának célsávját. A Nikkei beszakadt, a tízéves papírok hozama kilőtt, a dollár zuhant a jennel szemben.