Egy török bíróság felmentett 103 nyugállományú admirálist, akiket Recep Tayyip Erdogan államfő tavaly puccs előkészítésével vádolt meg – közölte az Anadolu állami hírügynökség.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan
Erdogan felindultan reagált a volt katonák levelére. Fotó: Murat Kula / AFP

A volt admirálisok ellen korábban állambiztonság és alkotmányos rend elleni bűncselekmény címén emeltek vádat.

Az illetékes ankarai törvényszék viszont megállapította, hogy nem volt semmilyen jogi alapjuk a vádaknak. Az egykori katonai vezetők 2021 áprilisában aláírtak egy nyílt levelet, amelyben támogatásukról biztosították a Fekete-tenger demilitarizálásáról szóló egyik szerződést, és bírálták Erdogan elnök tervezett lépését. A török államfő ugyanis az óriási beruházásban megépítendő Isztambuli-csatorna megvalósítását szorgalmazza, amely párhuzamosan futna a Boszporusszal, összekötné a Fekete-tengert a Márvány-tengerrel és a Földközi-tengerrel.

Az idén júniusban megkezdett, milliárdos összegeket felemésztő nagyberuházás bírálói a környezeti károk mellett arra hivatkoznak, hogy az aláásná a montreux-i egyezményt. Az 1936-ban aláírt egyezmény szavatolja Törökország számára a kizárólagos ellenőrzési jogot a Boszporusz és a Dardanellák felett háború idején, és biztosítja a civil hajók áthaladását mind béke-, mind háborús időkben.

Az admirálisok attól tartottak, hogy a montreux-i egyezmény esetleges kudarca hátrányosan érintené a közel-keleti országot. Erdogan azonban felindultan reagált a levélre, és azzal vádolta az aláírókat, hogy puccsal fenyegetik az ország választott vezetését. Az ügyészség tizenkét évig terjedő börtönbüntetések kiszabását követelte az egyébként szabadlábon védekező volt tábornokokkal szemben.

Önszántából lemond hatalmáról Erdogan, de egy utolsó ciklust azért még kitöltene

A 68 éves Recep Tayyip Erdogan török elnök jelezte, hogy a 2023-as választásokon indul utoljára. A jövő évi voksolásra hat ellenzéki párt fogott össze Erdogan leváltása, valamint a korábbi parlamentáris rendszer visszaállítása érdekében, azonban a szövetség még nem hirdetett saját jelöltet a köztársasági elnök tisztségére.