Két újságíró halt meg koronavírusban a kínai fővárosban, Pekingben az elmúlt napokban. A 74 éves Jang Liang-hua, a Zsenmin Zsipao volt riportere csütörtökön, a 77 éves Csu Csi-csun, a China Youth Daily volt szerkesztője pedig egy héttel korábban halt meg – írja a Reuters. Ez az első két bejelentett haláleset, mióta a zéró-Covid-politikát enyhítették a tömeges tüntetések nyomására. A halálesetekről szóló hírek éppen akkor érkeztek, amikor a kínaiak évek óta először kezdték meg az előkészületeket a január 22-én kezdődő holdújévi ünnepekre. 

A kínai nemzeti egészségügyi hatóság a szigorú járványpolitika december 7-i feloldása előtt az utolsó hivatalos haláleseteket december 3-án jelentette Santung és Szecsuán tartományból. 

Kína csütörtökön 2157 új, tüneteket produkáló koronavírus-fertőzést jelentett, szemben az előző napi 2000-rel. A hivatalos adatoknál a valós fertőzöttek száma azonban jóval magasabb lehet, mivel a tesztelés csökkent, a klinikák előtt hosszú sorok állnak, és a gyógyszertárak polcai üresek. 

-- AFP PICTURES OF THE YEAR 2022 --A worker, wearing a protective gear, guards the entrance to a neighborhood in lockdown as a measure against the Covid-19 coronavirus, in Jing'an district, in Shanghai on March 29, 2022. (Photo by  / AFP) / AFP PICTURES OF THE YEAR 2
Védőfelszerelést viselő munkás őrzi a koronavírus miatt lezárt környék bejáratát Sanghajban 2022. március 29-én.
Fotó: Hector Retamal / AFP

A holdújév közeledtével egyre nagyobb az aggodalom a Kína vidéki részén élők között is, hiszen az ünnepi időszakban egyre többen térnek haza a szülővárosaikba. Az utazóknak azt tanácsolták, hogy csökkentsék az idős rokonokkal való érintkezést. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság pénteken közölte, hogy oltási kampányt indít, és lélegeztetőgépeket, alapvető gyógyszereket és tesztkészleteket halmoznak fel a vidéki területeken is.

Az ország nemzetközi határai továbbra is nagyrészt zárva vannak, de a lakosok belföldön már szabadabban mozoghatnak: 

az utazók mentesülnek a belföldi utazások előtti tesztelések alól, és letiltják az emberek utazási előzményeit nyomon követő alkalmazásokat. 

Kína egyik legnépesebb tartományában, Honanban március végéig nem vehetik ki a szabadságukat az egészségügyi dolgozók, hogy zökkenőmentes legyen az átállás a koronavírus-korlátozások enyhítése után – jelentette az állami média. Az 1,4 milliárd lakosú ország számos városában új oltóhelyeket nyitottak, hogy a lakosságot az emlékeztető oltások beadására ösztönözzék – közölte az állami Global Times újság. Hongkong pénteken jelentette be, hogy a felnőtt lakosok az ötödik oltást is felvehetik.

 

Borítókép forrása: AFP