Közélet

Ukrajnában csökkentik az állami alkalmazottak fizetését, sokakat pedig a kirúgás fenyeget

Az ukrán Miniszteri Kabinet arról döntött, hogy 27 százalékkal csökkenti a költségvetési szektorban dolgozókra szánt költségeket – írta meg az ukrán pénzügyminisztérium közleménye alapján a Kárpáti Igaz Szó.

Az ukrán pénzügyminisztérium közleményben tudatta, hogy 27 százalékkal csökkentik a költségvetési szektorban dolgozókra szánt összeget 2023-ban. Az indoklás szerint a háború kihívásainak kezelése miatt van szükség erre a döntésre.

A woman walks near an advertisement depicting Ukrainian
hrivnya
Fotó: SOPA Images

Az ukrán kormánynak takarékoskodnia kell a forrásaival és a pénzeszközeivel, hogy a védelmi és a biztonsági kiadásokat fedezni tudja. A közlemény szerint figyelembe kell venni a háborúval kapcsolatos új kiadási kategóriák finanszírozási szükségleteit. Ebbe a körbe tartozik például a belső migráció, a háborús veteránok szociális segélyezése, a helyreállítás és az orosz agresszió következményeinek leküzdése.

A jövőbeni megszorításokra tekintettel nehéz politikai döntés született – 2022-höz képest nominálisan 27 százalékkal csökkentik a költségvetési szférában dolgozók bérköltségét – közölte az ukrán pénzügyminisztérium.

Még egy dolog, amiben Ukrajna nem ért egyet Oroszországgal

Míg Putyin szerint a Nyugat és főként az Egyesült Államok nyakig benne van az ukrán haborúban, az ukrán elnöki tanácsadó ezt másként látja.

A kormány tervei szerint a munkavállalók bércsökkentésével és a létszámleépítésekkel a negyedével fogják mérsékelni a költségeket. Emellett az ukrán kormány arról is döntött, hogy korlátozásokat vezetnek be a szociális juttatások emelésére.

A döntés azért is tűnik problémásnak, mivel 2022 közepén az ukrán Miniszteri Kabinet az állami tisztviselők fizetésének emeléséről döntött. A Kiszo.net arról írt még júliusban, hogy 5100-ról 5300 hrivnyára emelték az egy vagy több megyére kiterjedő tevékenységet folytató állami szervnél dolgozó szakemberek hivatalos fizetését.

 

Ukrajna megszorítás fizetés
Kapcsolódó cikkek