Magyarországon, csakúgy, mint globálisan, az vezeti az aggodalmak listáját az Ipsos nagy múltú What Worries the World (Mi aggasztja a világot?) kutatássorozatának legfrissebb, december havi mérése szerint.

Man pushing shopping cart of groceries up line chart arrow
Fotó: Malte Mueller

A 29 országban elvégzett kutatásból kiderül, hogy a magyarok nem aggódnak különösebben a koronavírus, a bűnözés-erőszakos bűncselekmények, a klímaválság vagy akár a miatt, azonban 

mind az inflációs, mind a szegénység és társadalmi egyenlőtlenségek okozta félelmek élbolyában vagyunk.

A magyarok 57 százaléka aggódik a drágulás miatt, aminél csak az argentinok (65 százalék) és a lengyelek (63 százalék) körében nagyobb ez az arány. A szegénységtől és az egyenlőtlenségtől a magyarok 42 százaléka tart, ezt csak Indonézia (44 százalék) előzi meg.

A bűnözés és az erőszak csak honfitársaink 9 százalékában ébreszt félelmeket, ennél csak a lengyelek (3 százalék) aggódnak kevésbé. A koronavírustól viszont már hazánkban félnek a legkevésbé, csupán 2 százalék az aránya azoknak a magyaroknak, akiket továbbra is aggaszt a betegség.

A fentiekkel egybevág, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetet mindössze a magyarok 16 százaléka értékelte jónak, míg 84 százalék rossznak.