Közélet

Az orosz katonai hírszerzés állhat a spanyol levélbomba-akció mögött

Az orosz katonai hírszerző szolgálat egy szentpétervári székhelyű militáns csoport tagjait bízhatta meg az akció végrehajtásával.

Az orosz katonai hírszerző szolgálatot (GRU) gyanúsítják azzal, hogy egy szentpétervári székhelyű, fehér felsőbbrendűséget hirdető militáns csoport tagjait bérelte fel a közelmúltban Spanyolországban elkövetett levélbomba-akció végrehajtására – írja a Moscow Times a The New York Times információira hivatkozva.

Madrid, 2022. november 30.Rendőrök a madridi ukrán nagykövetség bejáratánál 2022. november 30-án, miután levélbombától könnyebben megsebesült a nagykövetség egyik alkalmazottja. Sajtóhírek szerint a nagykövetség biztonságáért felelős magáncég nem ellenőrizte előzetesen a levelet, amelyben a robbanószer volt.
Rendőrök a madridi ukrán nagykövetség bejáratánál 2022. november 30-án, miután levélbombától könnyebben megsebesült a nagykövetség egyik alkalmazottja.  
Fotó: Chema Moya / MTI / EPA

A  hírszerző szolgálat a Russian Imperial Movement (Orosz Birodalmi Mozgalom) elnevezésű szentpétervári székhelyű radikális csoportot bérelte fel megbízottként.

Az akció nyilvánvaló célja az volt, hogy jelezze, Oroszország és megbízottjai terrorista támadásokat hajthatnak végre Európa-szerte

– írja a lap meg nem nevezett amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

Az orosz hírszerzés számára hasznos, hogy az Orosz Birodalmi Mozgalmat proxyerőként használhatja fel, különösen azért, mert ez megnehezíti a rivális országok számára, hogy az orosz kormányhoz köthessék az akciókat

– tették hozzá.

November végén és december elején hat levélbombát küldtek magas rangú kormányzati, katonai és diplomáciai képviselőknek Spanyolországban, ami arra késztette a hatóságokat, hogy fokozzák a biztonsági intézkedéseket, és újból elkötelezzék magukat Ukrajna támogatása mellett a megszálló orosz erők elleni háborúban.

Bár Moszkva vélhetően nem áll készen arra, hogy széles körű titkos támadásokat vagy szabotázsokat hajtson végre Európában, amerikai tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy ez megváltozhat, ha Oroszország továbbra is súlyos kudarcokat szenved Ukrajnában.

Az amerikai hírszerzés és a terrorizmus elleni küzdelem tisztviselői fokozták a radikális csoport ellenőrzését, és a feltételezett vezetőket és tagokat frissített terrorista megfigyelési listákon jelölték meg.

A Kreml közreműködése nem tisztázott a levélbomba-akcióban.

Több ukrán külképviselet is kapott fenyegetést aznap, amikor levélbomba robbant Spanyolországban

A spanyol miniszterelnök is kapott levélbombát, de azt a biztonsági szolgálat lekapcsolta.

 

levélbomba Orosország Orosz Birodalmi Mozgalom Spanyolország GRU
Kapcsolódó cikkek