Két ukrán külképviselet is kapott „nagyon konkrét fenyegetésekkel” levelet ugyanazon a napon, amelyen a bombát tartalmazó csomagot elküldték Ukrajna spanyolországi nagykövetségére – közölte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtökön.

G7 Foreign Ministers Meeting in Weissenhaus
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.
Fotó: Janine Schmitz / AFP

A tárcavezető az EBESZ miniszteri tanácsának a lengyelországi Lódzban tartott ülése alatt nyilatkozott az Ukrinform hírügynökségnek.

Levélbombát küldtek a spanyol miniszterelnöknek

A tárca tájékoztatása szerint az egy héttel ezelőtt, hagyományos postai úton kézbesített küldemény fennakadt a miniszterelnöki hivatal biztonsági szolgálatának ellenőrzésén.

Ez egyértelműen a terror új formája. Nagyon aktívan együttműködünk a spanyol hatóságokkal, hogy kiderítsük, ki áll a háttérben. Természetesen sejtjük, hogy ki áll a háttérben, de nyomon kell követnünk az ügynökök és az érintettek teljes hálózatát

– mondta Kuleba. Hozzátette, hogy szerdán más nyugtalanító események is történtek, amelyek nem robbanóanyagokhoz kapcsolódnak, hanem nagyon konkrét fenyegetéseket küldtek ukrán nagykövetségeknek. Azt azonban nem árulta el, hogy a szóban forgó ukrán külképviseletek mely országokban vannak.

A külügyminisztérium vezetője szerint 

mindezek alapján elmondható, hogy Ukrajna ellen célzott, nagyszabású hadjárat folyik.

A madridi ukrán nagykövetségre érkezett levélbomba miatt a követség egyik munkatársa könnyebben megsebesült a kezén, amikor a bomba felrobbant. Spanyolország terrorcselekménynek minősítette az esetet. Az ukrán külügyminiszter utasítást adott az ukrán nagykövetségek biztonságának haladéktalan megerősítésére, és felszólította spanyol kollégáját, hogy tegyen sürgős intézkedéseket a támadás kivizsgálására.