Közélet

Blokkolják az FBI és a CIA honlapját az oroszok

Álhírek terjesztésére hivatkozva korlátozták a weboldalakat. A háború kezdete óta a nyugati országok is blokkoltak orosz oldalakat.

Álhírek terjesztésére hivatkozva Oroszország korlátozza a hozzáférést az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) honlapjaihoz – jelentette be a Roszkomnadzor orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság pénteken.

cyber security, web development and work in IT concept
orosz FBI CIA
Fotó: Sergey Shulgin

A Roszkomnadzor korlátozza a hozzáférést az olyan országok állami szervezeteinek forrásaihoz, amelyek az általuk terjesztett anyagokkal az oroszországi társadalmi és politikai helyzet destablizálására törekszenek – áll a felügyeleti szervnek az orosz hírügynökségek által ismertetett közleményében.

Ez az orosz lépés nem meglepetés, hanem csak egy újabb lépés sok más honlap korábbi betiltása után

– közölte emailjében az amerikai külügyminisztérium.

Oroszország bűncselekménynek minősítette a hadseregével kapcsolatos hitelrontást, amely öt évig terjedő börtönnel sújtható, míg a hadsereggel kapcsolatos álhírek terjesztéséért akár 15 évi elzárás is kiszabható.

Amióta tavaly februárban Oroszország támadást indított Ukrajna ellen, a Roszkomnadzor blokkolta a független hírportálokat, több külföldi oldalt és közösségi platformot, köztük a Facebookot, az Instragramot és a Twittert.

Az Oroszország által február 24. óta blokkolt weboldalakat monitorozó TopVPN szerint a Roszkomnadzor több mint 4300 domaint tett elérhetetlenné, ezek 85 százaléka ukrajnai, orosz vagy nemzetközi hírportál.

 

Kapcsolódó cikkek