Újabb tíz névre derülhet fény a brüsszeli korrupciós botrányban – írta az Origo. A lap írása szerint fordulat állhat be a nyomozásban azzal, hogy görög sajtóértesülések szerint Pier Antonio Panzeri volt szocialista EP-képviselő tíz újabb korrupt politikus megnevezésére készül.  

TUNIS, TUNISIA - SEPTEMBER 20:  Pier Antonio Panzeri of European Parliament (EP) is seen in a joint press conference with Tunisian parliament speaker during EP delegation's visit to the Tunisian Parliament in Tunis on September 20, 2016.
Pier Antonio Panzeri, az Európai Parlament (EP) képviselője Tuniszban 2016. szeptember 20-án.
 Fotó: Amine Landoulsi / Getty Images

Az Origo beszámolt arról is, hogy továbbra is börtönben marad Eva Kaili szocialista EP-alelnök élettársa, Francesco Giorgi, aki éveken át dolgozott Antonio Panzeri tanácsadójaként, és a tavaly decemberben kirobbant brüsszeli korrupciós botrány egyik kulcsfigurája. Még egy hónapig biztosan börtönben marad, miután meghallgatáson vett részt egy belga bíróságon – írták.

Giorgi ügyvédje szerint a hónap elején Antonio Panzeri volt EP-képviselő és a hatóságok között a bűnszervezet minden elemének feltárásáról kötött megállapodás nem változtat védence helyzetén, vagyis nem szabadulhat – írta az internetes portál.

Feltehetően az alku részeként Panzeri lányát és feleségét azonban szabadon engedték Olaszországban, miután Belgium ejtette kiadatási kérelmét

– tették hozzá.

BRUSSELS, BELGIUM - JANUARY 18: The doorbell of the former Member of the European Parliament Pier Antonio Panzeri is seen on January 18, 2022, in Brussels, Belgium. Shaken by Qatargate, MEPs doubt Parliament's ability to reform itself. Skeptical of the transparency measures advocated by President Roberta Metsola, elected officials are concerned about the impact of business on their image, one year before the elections.
Fotó: Thierry Monasse / Getty Images

Megemlítik azt is, hogy két további gyanúsított képviselő, Marc Tarabella és Andrea Cozzolino európai parlamenti mentelmi jogát hamarosan megvonhatják,

a szavazás erről a jövő héten vagy februárban várható. Cozzolino a héten tagadta az összes vádat.

Az üggyel kapcsolatban idézik Pascal Arimont belga EP-képviselő Euronewsnak mondott szavait: „A parlamentbe vetett bizalmat minél hamarabb helyre kell állítani. A korrupciós ügyek túlszárnyalták a képzelet határait akkor, amikor valakik készpénzt osztogattak – ez olyan, mint egy rossz film, amelyben szerepelünk, de amelyben valójában nem szerepelünk, mert az itt dolgozó emberek többsége nem volt érintett ebben.”